Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze belangrijke zaken schieten er bij veel jonge ouders bij in

Je kinderen bijschrijven op de verzekeringspolis en het opmaken van een testament: als je kinderen krijgt, moet er meer geregeld worden dan alleen die prachtige babykamer. Hebben jullie thuis alles al op orde? Wij zochten het uit.

Ouders van nu samen met Monuta

Tussen het verzinnen van een leuke naam en het shoppen van boxpakjes door, zijn er tal van praktische zaken die aandacht verdienen wanneer je een kind krijgt. Hebben jullie thuis alles goed geregeld? Wij vroegen jullie een enquête in te vullen en dit zijn de meest opvallende uitkomsten.

Bijschrijven op polis

Is je baby geboren, dan moet je hem binnen vier maanden na de geboorte bij jou of je partner op de zorgpolis bijschrijven. Bijna iedereen (98%) is hier wel van op de hoogte en heeft zijn kind(eren) netjes bijgeschreven op de polis. Dat geldt niet voor de uitvaartverzekering, waar kinderen tot hun achttiende vaak ook gratis bij op de polis kunnen. 54% van jullie heeft dit geregeld toen jullie ouders werden, waarvan een kleine 11% een eigen uitvaartverzekering heeft afgesloten voor zijn kind(eren).

Klopt de waarde nog?

Bij gezinsuitbreiding is het goed om nog eens naar de waarde te kijken waarvoor je verzekerd bent en eventueel je inboedelverzekering aan te passen. Hiernaar heeft 43% gekeken. Een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking is ook belangrijk, want een ongeluk zit in een klein hoekje. 49% heeft dit geregeld.

‘Voor later’

Je wilt er niet aan denken dat jij en je partner op jonge leeftijd wegvallen, maar mocht het wel gebeuren, wie krijgt dan de voogdij over je kind(eren)? Het merendeel van de jonge ouders heeft hiervoor nog niets geregeld, zo blijkt uit onze enquête. Slechts 22% heeft officieel laten vastleggen wie de voogd is van zijn kind(eren). 60% van de respondenten heeft wel een testament laten opmaken. Het aantal mensen dat een overlijdensrisicoverzekering (levensverzekering) heeft afgesloten is 20%.

Lastige onderwerpen

Op de vraag waarom nog niet alle zaken geregeld zijn, geeft het grote merendeel aan: ‘Ik weet dat het belangrijk is, maar het schiet er gewoon steeds bij in.’ Ook geeft 20% als antwoord het lastige onderwerpen te vinden waar ze weinig van afweten.

Onmisbare levenslessen

Als het om nalatenschap gaat, zijn niet alleen praktische zaken voor jullie belangrijk. Het meegeven van levenslessen hoort daar ook bij. Dit zijn volgens jullie enkele onmisbare levenslessen:

‘Geef niet te snel op. Zeg niet ‘kan ik niet’, probeer het eerst. En probeer het dan nog eens, oefening baart kunst.’

‘Je moet jezelf altijd in de spiegel kunnen aankijken.’

‘Wees altijd jezelf en verloochen je nooit.’

‘Je hebt niet altijd gelijk. Er zijn meerdere manieren om naar iets te kijken, en dat is best handig om te onthouden.’

‘Fouten maken mag en perfectie is saai.’

‘Lief zijn voor anderen.’