Bij deze ongelukjes is een ‘kusje erop’ niet voldoende (maar kun je het beter zo oplossen)

Past, boem, au! Opgroeien gaat letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Vaak helpt een kusje erop en kan je kind binnen no time weer door, maar níet bij deze veel voorkomende huis-tuin-en-keuken-ongelukken. Dit is wat je dan het beste kunt doen.

Ouders van Nu samen met La Roche-Posay

Schaaf- of snijwonden

Is je kind gevallen op de stoep en heeft hij een flinke schaafwond op z’n knie? Dan is het slim om de verbanddoos erbij te pakken. Schaaf- en snijwondjes genezen namelijk sneller als je ze bedekt. Maak de wond eerst schoon. Stelp daarna het bloeden door met een schoon doekje of verbandgaasje op de wond te drukken en plak er vervolgens een pleister op. Dit absorbeert wondvocht en beschermt het wondje tegen bacteriën, infecties, stoten en wrijven. Zeker bij kleine kruipers is dit belangrijk. En mooie bijkomstigheid: een vrolijke pleister biedt meteen troost. Wat ook kan helpen: Cicaplast Balsem, geschikt voor (open) wondjes en ondersteunt het herstel van de huidbarrière.

 

Vertrouw op je moederinstinct

Je moederinstinct werkt feilloos: vertrouw daar dus op. Al roept de hele wereld dat er niets ernstigs aan de hand is, als je zelf het gevoel hebt dat je met je kind naar de dokter moet. Ga!

Muggen- of insectenbeet

Een insectenbeet is vooral vervelend vanwege de jeuk of pijn, maar kan verder weinig kwaad (tenzij je kind allergisch is). Zorg er in ieder geval voor dat je kind niet gaat krabben, hoe lastig ook. Dit kan namelijk leiden tot een infectie en nog meer jeuk. Is je kind gestoken door een bij of wesp? Verwijder dan de angel, zonder deze te breken. Bijvoorbeeld met je nagel of met een bot mesje. Om de jeuk bij een insectenbeet of processierups te verlichten, kun je Cicaplast Balsem B5 gebruiken.

Verslikken

Vooral kleine kinderen verslikken zich vaak als ze van vloeibare voeding overstappen op vast eten. Door te hoesten komt het eten meestal vanzelf weer uit de luchtpijp. Lukt dit niet? Leg je kind voorover op je schoot, met zijn gezicht naar beneden. Geef dan een paar voorzichtige tikken op het midden van de rug, tussen de schouderbladen. Grote kans dat het eruit schiet.

Lees ook: Verslikken en verstikken bij baby’s, zo pak je het aan

Geen paniek

Raak jij in paniek? Dan schiet je kind waarschijnlijk ook in de stress en dat wil je niet. Bovendien kun je beter nadenken als je kalm blijft. Ook belangrijk: stel je kind gerust en leg hem precies uit wat je doet. Dat maakt het al een stuk minder eng.

Tand door de lip

Het is helaas zo gebeurt: een tand door de lip of een ei op het voorhoofd van je kind (stomme tafelpoot!). Koel in dit soort gevallen de plek met een koud washandje of een ijsklontje. Kou verzacht de pijn en vermindert de zwelling. Pas wel op: houd een ijsklontje niet direct tegen de huid, maar doe eerst een schoon doekje om het ijs. Zit er een tandje los? Bel dan voor de zekerheid altijd even de tandarts.

Brandwondje

Voor een (relatief kleine) brandwond geldt: eerst water, de rest komt later. Hou de verbrande huid minimaal tien minuten koel onder een lauwe kraan. En heel belangrijk: prik de blaar die vervolgens ontstaat niet door. Deze vormt een ‘natuurlijke’ pleister. En – nog belangrijker – ga bij een tweede- en derdegraads brandwond altijd naar de dokter.