Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Werken en borstvoeding geven: hoe pak je dat aan?

Als je (straks) met zwangerschapsverlof bent, lijkt die eerste werkdag nog heel ver weg. Toch is het goed om alvast na te denken hoe je het met de voeding gaat doen als je weer gaat werken. Wil je borstvoeding blijven geven of dit combineren met flesvoeding? Met deze fijne tips zorg je voor een soepele overgang.  

Ouders van Nu samen met MAM

Borstvoeding combineren met werken kan best een uitdaging zijn, maar het is zeker geen onmogelijke missie. Zorg voor een goede voorbereiding en zoek een fijne borstkolf en een goede babyfles voor thuis uit. Door te kolven kan je baby moedermelk blijven drinken als jij weer aan het werk bent. De persoon die voor jouw baby zorgt, kan de afgekolfde moedermelk (of flesvoeding) dan met de fles geven.

Wennen aan de fles

Om te voorkomen dat je baby de fles weigert, is het slim om rond de zes weken alvast te gaan oefenen met het geven van een fles. Jouw melkproductie is dan goed op gang. Begin je te snel met kolven, dan kan dit zorgen voor speenverwarring waardoor je baby niet meer uit de borst wil drinken. Als je eenmaal weer gaat werken, is je baby al gewend om te drinken uit de borst en fles. Tip: mocht het lukken, dan is het fijn om tijdens je verlof alvast een voorraadje moedermelk aan te leggen. Handig als het kolven op je werk niet meteen lukt.

Babyfles met goede flesspeen

Om de overgang van borst naar fles makkelijker te maken, heeft MAM op alle babyflessen een MAM Skin Soft™ speen. Het is klinisch bewezen dat 94% van de baby’s deze speen instinctief onmiddellijk accepteert. Mede door de vorm van de speen (die lijkt op het tepelhof) en het zijdeachtige, zachte materiaal. Dit zorgt voor een vertrouwd drinkgevoel.

‘Mijn dochter van 6 maanden weigerde alle flessen behalve deze MAM fles. Superblij mee! Is ook nog makkelijk schoon te maken’ – Truska (32)

‘Het oogt al erg mooi en valt goed in de hand! Mijn baby had moeite met het accepteren van de fles, maar dat ging met MAM erg goed!’ – Melsa (29)

‘De fles is supermooi en handig. De stroming is gelijk waardoor de baby fijn kan drinken en je af kan wisselen met borstvoeding. Superblij mee!’ – William (24)

Speciale ventilatiegaatjes

De MAM Easy Start™ Anti-Colic flessen hebben speciale ventilatiegaatjes in de bodem. Dit zorgt voor een optimale drukregulatie en een gelijkmatige drinkstroom, zonder luchtbelletjes en opschuimen. Hierdoor kan je baby ontspannen drinken, slikt hij minder lucht in en heeft hij minder kans op darmkrampen.

Elektrisch of handmatig?

Dat is de grote vraag bij de aanschaf van een borstkolf. Voor beide varianten is wat te zeggen. De voordelen van een handkolf is dat je de zuigkracht zelf met de hand kunt reguleren. Ook maakt deze kolf nauwelijks geluid, is-ie makkelijk mee te nemen en is er geen stopcontact nodig. De sterkte bij een elektrische kolf is makkelijk af te stellen en je krijgt geen lamme hand. Ontdek ook eens de MAM 2-in-1 borstkolf, te gebruiken als handmatige of elektrische kolf, afhankelijk van je behoefte.

 

Verplichte kolfruimte

Fijn om te weten: elk bedrijf is verplicht om een ruimte te hebben waar je rustig kunt kolven. Wijs jouw werkgever hierop als dit niet goed geregeld is. Bovendien is in de wet vastgelegd dat je een kwart van jouw werktijd mag besteden aan het voeden van je baby. De moedermelk bewaar je in een afsluitbaar bakje. Plaats het daarna in de koelkast. Gebruik je de melk binnen 5 -8 uur na het afkolven, dan mag het ook buiten de koelkast bewaard blijven bij een kamertemperatuur tot 26 °C.

Neem de tijd

De eerste week als ‘working mom’ zal pittig zijn. Een nieuw ritme voor jou en je baby en niet meer de hele dag knuffelen, dat is natuurlijk best wennen. Onthoud dat de stress en onzekere gevoelens minder worden naarmate jullie nieuwe ritme went. Schrik ook niet als je in het begin een dipje hebt qua melkproductie. Waarschijnlijk komt dit doordat er bij live voeden meer stimulans is dan bij het afkolven. En vergeet niet: doe vooral wat voor jou het beste werkt.

Onderzoek door hettestpanel.nl – november 2021 – onderdeel DPG Media Magazines. Aantal deelnemers: 207 ouders.