Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvoeding met flesvoeding combineren: hoe doe je dat?

Geef je borstvoeding, maar wil je je baby ook af en toe de fles geven? Omdat je misschien over een paar weken weer aan het werk gaat? Of omdat je partner dan even een voeding kan ‘overnemen’? Een paar handige tips hoe je de borst prima met de fles kunt combineren.

 

Ouders van Nu samen met MAM

Lang leve de borstkolf

Een borstkolf is onmisbaar als je borstvoeding wil geven. Er zijn namelijk verschillende momenten waarop je ‘m nodig hebt. In de eerste maand is het vooral belangrijk om te kijken hoe je borstvoeding verloopt. Als je baby de borst niet goed pakt, waardoor het geven van borstvoeding voor jou en je baby stress oplevert, is een kolf nodig om moedermelk met een fles te geven. Andere redenen om in de eerste dagen en weken te kolven, is het stimuleren van de melkproductie en het verminderen van pijnlijke borsten (lees stuwing).

Kolven: nu en later

Gaat je borstvoeding goed, dan moet je vooral nadenken waarvoor je de kolf later wilt gebruiken. Ga je bijvoorbeeld weer aan het werk, maar wil je wel borstvoeding blijven geven? Heb je veel melk? Of wil je zo af en toe afkolven omdat je ook zonder je kind op pad wil? Ook moet je kijken wel kolf voor jou het beste werkt. Is dat een handkolf, zoals deze van MAM, waarmee je direct in een van de bijgeleverde flesjes kunt kolven? Of past een elektrische kolf beter bij je?

Wennen aan de fles

Om te voorkomen dat je baby de fles niet pakt op de opvang, gastouder of bij opa en oma, is het slim om vanaf week zes af en toe je baby een flesje met afgekolfde melk te geven. Zo laat je hem alvast wennen aan de fles en kun je ook meteen ontdekken of je wel de juiste kolf in huis hebt.

Voordat je start met het geven van een fles, moet je melkproductie goed op gang zijn. Begin je te snel met het voeden met de fles, dan loop je het risico dat je lichaam te weinig moedermelk gaat produceren. Ook kan het zorgen voor speenverwarring bij je baby, waardoor hij niet meer uit de borst wil drinken. Daarom is het advies om vanaf zes weken te beginnen met het geven van de fles.

Maak je niet druk!

Als je niet een grote voorraad afkolfde melk hebt, en je komt een voeding voor je baby tekort, dan kun je je baby natuurlijk ook prima kunstvoeding geven met de fles. Zodra je weer bij je baby bent, kun je dan gewoon weer borstvoeding geven. In het begin is het zelfs soms ook nodig om tijdelijk even bij te voeden met kunstvoeding, omdat de borstvoeding nog op gang moet komen.  

tip

Goede flesspeen

De switch van de borst naar de fles is best even wennen voor je baby. Om de overgang makkelijker te maken, heeft MAM op alle flessen een MAM Skin Soft™ speen. Het is klinisch bewezen dat 94% van de baby’s deze speen instinctief onmiddellijk accepteert. Mede door de vorm van de speen (die lijkt op het tepelhof) en het zijdeachtige, zachte materiaal. Dit zorgt voor en vertrouwd drinkgevoel. Ook fijn: de spenen zijn gemaakt van BPA- en BPS-vrije materialen.

En een goede fles..

Naast een speen is het ook belangrijk om een goede fles te hebben voor de momenten waarop je je baby de fles geeft. De flessen van MAM Easy Start™ Anti-Colic flessen* hebben speciale ventilatiegaatjes in de bodem. Dit zorgt voor een optimale drukregulatie en een gelijkmatige drinkstroom, zonder luchtbelletjes en opschuimen. Hierdoor kan je baby ontspannen drinken, slikt hij minder lucht in en worden buikkrampjes voorkomen.

*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.