
Brrrr...4 veelvoorkomende kwaaltjes bij winterweer
Sleetje rijden, warme chocolademelk drinken en met een beetje geluk schaatsen op natuurijs. De winter is niet alleen donker en koud, maar vooral ook heel leuk. Helaas horen er wel een paar typische winterkwaaltjes bij, zoals deze vier.
Oorontsteking
Is je kind prikkelbaar, slaapt hij slecht en grijpt hij vaak naar zijn oor? Dan heeft hij waarschijnlijk een oorontsteking. Omdat het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, zijn kinderen tot zes jaar hier extra gevoelig voor. Oorpijn is een zeurende, stekende, kloppende of scherpe pijn. Als je baby begint te huilen zodra je hem neerlegt, kan dat ook een teken zijn van oorpijn, net als verminderde eetlust. Sommige kinderen krijgen koorts, diarree of geven over. De meest voorkomende oorontsteking is een middenoorontsteking. Deze ontstaat vaak na of tijdens een verkoudheid of waterpokken. Bij een middenoorontsteking zit de ontsteking in de ruimte direct achter het trommelvlies. De ontsteking zorgt voor een vochtophoping die op het trommelvlies drukt en de pijn veroorzaakt. Wordt de druk te groot, dan kan er spontaan een scheurtje ontstaan waardoor het ontstekingsvocht naar buiten loopt (loopoor). Hierdoor neemt de pijn af. Wees voorzichtig met het schoonmaken van het oor bij oorontsteking, dit kan pijn doen. Leg wat boeken onder de voorpoten van het bed zodat je kind wat rechterop ligt. Dat verlicht de druk op het trommelvlies een beetje. Een oorontsteking is meestal onschuldig en geneest vaak vanzelf. Toch is het belangrijk om je kind in de gaten te houden. Raadpleeg een arts als de pijn erger wordt of als er na drie dagen geen verbetering is opgetreden.
Buikgriep
Buikgriep is een onschuldige maar vervelende kwaal die vaak voor komt tijdens het buikgriepseizoen. Je kind kan last hebben van diarree, misselijkheid, een verminderde eetlust, een slap gevoel, buikpijn, overgeven en soms ook koorts. Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus, soms door een bacterie. De grootste veroorzaker van buikgriep in Nederland is het Norovirus. Het Rotavirus komt vooral voor bij kinderen onder twee jaar. Buikgriep is erg besmettelijk, dus was de handen éxtra goed. De klachten van buikgriep gaan meestal binnen een week vanzelf over, maar bij heel jonge kinderen is het verstandig om je huisarts te bellen als de diarree of het braken langer dan een halve dag aanhoudt. Kinderen onder de twee jaar drogen namelijk snel uit. Laat je kind vaak kleine beetjes drinken en let goed op tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen en sufheid. Om uitdroging te voorkomen kun je je kind een ORS-oplossing geven.
Waterpokken
Waterpokken begint vaak met hangerigheid, verkoudheid en soms lichte koorts. Daarna ontstaan er jeukende, rode vlekjes over het hele lichaam. Waar het ene kind van top tot teen onder zit, krijg het andere kind maar een paar plekjes. Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus, waarbij over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes ontstaan. Boosdoener is het varicella-zoster virus, familie van het herpesvirus. Bijna ieder kind krijgt een keer waterpokken en de ziekte komt het meest voor in de winter en het begin van de lente. Vaak krijgen kinderen waterpokken als ze tussen de twee en acht jaar oud zijn. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen of door het vocht uit de blaasjes. De incubatietijd is tien tot eenentwintig dagen. Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt. Er zijn middeltjes te koop die de jeuk verlichten. Verder is het belangrijk om niet aan de blaasjes te krabben. Dit kan namelijk zorgen voor ontstoken wondjes en (blijvende) littekens.
Keelpijn
Misschien heeft je kind te hard gepraat of geschreeuwd, maar keelpijn duidt meestal op een keelontsteking. Dit geeft een vervelend gevoel in de keel en kan ervoor zorgen dat slikken en praten pijnlijk is. Als de keelpijn wordt veroorzaakt door bacteriën, dan ziet de keel meestal rood en gezwollen en kunnen er witte plekken te zien zijn op de amandelen. Je kind heeft dan ook hoge koorts. Als de infectie door een virus wordt veroorzaakt, is er vaak sprake van alleen een lichte verhoging. Het verkoudheidsvirus is vaak de veroorzaker van een keelontsteking. Na vijf of zes dagen geneest een keelontsteking meestal vanzelf. Neem direct contact op met je huisarts als je kind benauwd is en het slikken zoveel pijn doet dat hij het speeksel niet weg krijgt. Geef je kind zoveel mogelijk vloeibaar en zacht voedsel. Vermijd zuivelproducten, deze verhogen de slijmproductie. Water, thee en waterijsjes helpen om te pijn te verzachten. Laat je kind niet gorgelen, zo kan de infectie zich uitbreiden naar het middenoor.