Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tips om je baby te stimuleren op zijn buik te liggen

Veel baby’s vinden het geen feest om op hun buik te liggen. Vooral de eerste maanden. Toch is het belangrijk om de zogenoemde tummy time al vroeg te stimuleren. Maar hoe raakt je baby gewend aan deze houding en gaat hij het zelfs leuk vinden op zijn buik?

 

OUDERS VAN NU SAMEN MET FISHER-PRICE

Waarom is tummy time zo belangrijk?

Omdat je baby op zijn rug slaapt, oefent hij zijn nek- en rugspieren niet genoeg. Daarom is het belangrijk om je baby regelmatig op zijn buik te leggen als hij wakker is. Zo leert hij zijn hoofd op te tillen en worden zijn spieren steeds sterker. Dit is nodig om straks te leren rollen, zitten, kruipen en lopen. Daarnaast neemt zo ook de kans op een voorkeurshouding af.

1. Rustig opbouwen

Omdat de spieren nog niet sterk genoeg zijn, vinden de meeste baby’s de buikhouding de eerste maanden niet prettig. Begin daarom met een minuut en bouw het langzaam op. Zo went je baby aan deze houding en gaat hij het steeds leuker vinden. Je zult zien dat het vanaf vijf maanden al een stuk makkelijker gaat en je baby zelfs gaat spelen op zijn buik.

2. Kies het juiste moment

Een goed moment om je baby op zijn buik te leggen, is als hij wakker en alert is. Zo wordt het een leuke ervaring voor hem. Blijf er wel altijd bij: voor je het weet, rolt hij zich om. Ook kun je je baby zo gelijk oppakken als hij niet meer comfortabel ligt.

3. Opgerolde handdoek

Om je baby in de eerste maanden een beetje te helpen, kun je een opgerolde handdoek of een voedingskussen onder zijn oksels leggen. Zo hoeft hij iets minder moeite te doen om zijn hoofd omhoog te tillen. Ook kun je oefenen door je baby op zijn buik op jouw buik neer te leggen. Of leg hem eens dwars over jouw bovenbenen heen.

4. Grijpen naar speelgoed

Met speelgoed kun je je kind stimuleren langer op zijn buik te liggen. Denk bijvoorbeeld aan een speelmat met spiegeltjes en flapjes. Je zult zien dat je baby dan gaat grijpen, waardoor hij zijn nek-, rug- en armspieren traint. Verander ook af en toe van omgeving, zodat je baby uitgedaagd blijft.