Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo herken je een geboortevlek en check je of die gevaarlijk is

Gelukkig zijn de meeste geboortevlekken onschuldig van aard, maar sommige brengen risico met zich mee. Dermatoloog Carine van der Vleuten legt uit waarom medische zorg dan noodzakelijk is en hoe je een geboortevlek herkent.

Ouders van Nu samen met Hevas

Tijdige behandeling

Het stellen van de juiste diagnose bij risicovolle geboortevlekken is heel belangrijk, stelt Carine van der Vleuten, dermatoloog aan het Radboudumc & medisch adviseur van ouders- en patiëntenvereniging HEVAS. ‘Op die manier kun je als ouder voorkomen dat je kind last krijgt van de geboortevlek en ben je er op tijd bij als een behandeling wenselijk is.’

Zo herken je een geboortevlek

Je hebt allerlei verschillende geboortevlekken, zoals aardbeienvlekken (hemangiomen) of aangeboren vlekken die ontstaan door een vaatafwijking in de huid (vaatmalformaties), zoals een wijnvlek. Je herkent deze vlekken aan de volgende kenmerken:

  • Rode, blauwe of paarse verkleuring van de huid
  • Soms een verdikking van de huid
  • Soms een afwijkende huidstructuur
  • Aanwezig bij de geboorte of anders ontstaat het vlak daarna

Aardbeienvlekken

Aardbeienvlekken zijn de meest voorkomende geboortevlekken. Deze vlekken zijn bij de geboorte vaak nog niet aanwezig, maar kunnen in de eerste weken snel groeien. Dan zie je bij je baby rode of blauwe zwellingen verschijnen. In de daaropvolgende jaren worden ze vaak vanzelf minder.

Met een tijdige behandeling kan worden voorkomen dat je kind last krijgt van zo’n aardbeienvlek. ‘Doorgaans zijn aardbeienvlekken onschuldig, maar soms kunnen pijnlijke zweertjes of littekens ontstaan. Ook kunnen aardbeienvlekken druk veroorzaken. Een aardbeienvlek op het ooglid kan bij je kind bijvoorbeeld een lui oog veroorzaken, en bij de neus kan het de ademhaling bemoeilijken,’ legt Van der Vleuten uit.

Vaatmalformaties

Andere aangeboren geboortevlekken zijn vaatmalformaties. De vaten zijn dan afwijkend aangelegd. Een bekende vaatmalformatie is de wijnvlek. Maar er zijn méér soorten vaatmalformaties. Er kan namelijk ook een blauwe vlek of een zwelling in de huid ontstaan. Bijvoorbeeld een dikke wang of een dikker been met (wijn)vlekken. Bij deze geboortevlekken is het belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen. Doorverwijzing naar een specialist op dit gebied via het consultatiebureau of de huisarts is dan aan te raden. Behandeling is lang niet altijd nodig.

Wanneer ga je naar een arts?

Heeft je baby een geboortevlek? Houd deze dan goed in de gaten. Van der Vleuten: ‘Het consultatiebureau geeft advies, maar denk je zelf een mogelijk risicovolle geboortevlek te herkennen, ga dan zeker langs de huisarts. Vooral met aardbeienvlekken wil je er vlot bij zijn. Deze doorgaans ongevaarlijke zwellingen zijn rond het vierde jaar grotendeels weer verdwenen, maar ze groeien die eerste paar maanden snel. En als ze zich bij je baby in het gezicht bevinden, kunnen ze andere klachten veroorzaken. In overleg met de arts kan worden bekeken of er al klachten zijn en of ingrijpen nodig is en wat het juiste behandelplan voor jouw baby is.’

Over dermatoloog Carine van der Vleuten

Carine van der Vleuten is dermatoloog aan het Radboudumc en medisch adviseur van ouders- en patiëntenvereniging HEVAS. Zij pleit voor meer bewustzijn en een beter vangnet voor ouders van kinderen met geboortevlekken. ‘Er is vaak een misvatting over de diagnose van een geboortevlek. De meeste vlekken zijn ongevaarlijk, maar toch is het belangrijk om ze altijd in de gaten te houden want soms kunnen ze klachten veroorzaken. Door een verkeerde diagnose kunnen situaties ontstaan die voorkomen hadden kunnen worden met tijdige en juiste behandeling. Daarom vind ik het belangrijk dat zowel ouders, maar ook medici, alerter zijn op deze aandoening en er meer kennis van krijgen.’