Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist: stressvrij met je baby op vakantie

Ga je voor het eerst met je baby op vakantie, dan roept dat ongetwijfeld vragen op. Waar ga je heen? Hoe lang rijden is verantwoord? Hoe zit het met handbagage als je het vliegtuig pakt? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe kun je zelf ook een beetje genieten?

Ouders van Nu samen met TUI

Bestemming

Het begint al bij het uitkiezen van de vakantiebestemming: waar let je op? Of je nu in de rust of drukte wilt verblijven, warm of iets kouder, voor baby’s hoeft dat niets uit te maken. Wel is het goed om op de volgende punten te letten.

Buggyproof

 • Zonder gedoe met je buggy ergens kunnen komen is een must. Check voordat je boekt of het strand langzaam afloopt, of je niet eindeloos hoeft te lopen voor je bij je hotel bent en of de straten niet te steil zijn. Scheelt je een hoop duw- en trekwerk.

Gezondheidsrisico’s

 • Reizen naar een ver land kan voor een baby heus geen kwaad, maar het is wel verstandig om landen waar malaria voorkomt te vermijden. Zo hoef je je niet druk te maken dat je kind ineens iets vreemds oploopt.
 • Hoe zijn de ziekenhuizen in het land waar je op vakantie gaat? Staat de zorg goed aangeschreven? Natuurlijk is het niet nodig om jezelf helemaal gek te maken, maar heeft je kind ineens een rare uitslag, dan geeft het rust als jullie snel en goed geholpen kunnen worden.

Vliegtuig

Is de bevalling zonder complicaties verlopen, dan mogen baby’s volgens artsen vanaf zes weken vliegen. Als je jouw kind in een eigen zitje wilt meenemen, betaal je een losse stoel – vaak een klein bedrag of tien procent van een gewoon ticket. Zit hij op schoot, dan kost het je niets.

Handbagage: wat mag er mee?

 • Bij de ene vliegtuigmaatschappij mag je tien kilo handbagage extra voor je kind meenemen en bij een andere (low budget) maatschappij niets. Check van tevoren dus goed online hoe dit bij jullie vlucht zit.
 • Mag een kinderwagen mee als handbagage of moet-ie in het ruim? En zo ja: wordt de wagen al bij de balie ingecheckt of kun je ‘m bij de ingang van het vliegtuig afgeven? Dit verschilt per maatschappij en kun je online terugvinden. Een Maxi-Cosi mag overigens mee als deze in de bagagebakken past.

Voeding aan boord

 • Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in je handbagage, mits je met een baby reist. Goed om bij de hand te hebben tijdens het opstijgen en dalen.
 • Water om te mengen met babymelk in poedervorm is niet toegestaan in de handbagage als je boven de 100 milliliter komt, maar aan boord kan er gewoon water gekookt worden.
 • Potjes babyvoeding mag je meenemen aan boord en kunnen vaak ter plekke worden opgewarmd. Sommige (budget)maatschappijen doen dit niet, maar dat wordt op de website aangegeven.

Faciliteiten: van babybedje tot verschoontafel

 • Vaak is het bij lange vluchten mogelijk om gebruik te maken van een babybedje. Let wel op dat je dit ruim van tevoren reserveert en vraag na tot welke leeftijd het bedje geschikt is.
 • Reist jouw baby mee op schoot, dan is er een speciale veiligheidsgordel die aan je eigen stoelriem gekoppeld is en die je moet gebruiken tijdens het stijgen en dalen.
 • Je hoeft medepassagiers gelukkig niet lastig te vallen met de geur van een vieze luier: op het toilet in het vliegtuig is een speciale babytafel om je kind te verschonen.

Auto

In de auto mag je een baby meteen na de geboorte vervoeren. Maar of je kind nu makkelijk slaapt of niet, het is goed om niet te lang aan één stuk te rijden. Om de twee uur stoppen is prima. Zo kun je ‘m rustig voeden, de luier verschonen en zelf de benen strekken.

Temperatuur

 • Met hydrofiele doeken en theedoeken voor het raam kun je ervoor zorgen dat je kind niet in de felle zon zit.
 • Als je stopt, kun je de auto het beste in de schaduw zetten. Lukt dit niet, dan haal je de Maxi-Cosi gewoon even uit de auto zodat de bekleding niet heet wordt – een gekleurde handdoek erop wil ook helpen.
 • Het is jammer als je je autovakantie moet beginnen met een snipverkouden baby. Zorg daarom dat het niet te veel tocht in de auto. Heb je airco, zet hem dan niet te hoog.

Eten & drinken onderweg

 • Het kan nogal een gedoe zijn om eten en drinken warm (of juist koud) te houden in de auto. Neem daarom een thermosfles heet water en melkpoeder mee. Zo maak je ter plekke verse melk en voorkom je dat kant-en-klare melk zuur wordt. Ga je wel voor kant-en-klaar of borstvoeding? Neem dan een goede koelbox mee. Ook handig: flessenwarmers speciaal voor in de auto.

Accommodatie

Last but not least: waar slapen jullie? Vaak staat op internet tot in de details beschreven of en hoe kindvriendelijk een hotel/camping is, maar wil je je nergens druk om hoeven maken, dan zijn deze punten zijn goed om mee te nemen.

Faciliteiten in het hotel

 • Wil je dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met gezinnen, dan is een familiehotel top. Hier heb je vaak een kinderbedje, box, babyfoon en badje tot je beschikking: fijn om dat niet mee te hoeven sjouwen.
 • Als je baby gek is op water, kijk dan of er ook een zwembad aanwezig is met een goed afgesloten, ondiep gedeelte. Check voor de veiligheid wel of je baby niet al kruipend zelf bij het zwembad (of de zee of een vijver) kan komen.
 • Geef je flesvoeding, neem dan voor de zekerheid altijd een waterkoker mee, tenzij nadrukkelijk staat vermeld dat die aanwezig is in je huisje/appartement/hotel. En een thermofles: zo heb je onderweg altijd warm water bij de hand.

De ideale gezinsvakantie

TUI weet dat het best spannend kan zijn, voor het eerst met je baby op reis. Want op vakantie zijn kinderen de baas, ook de allerkleinsten. Gelukkig heeft TUI een groot aanbod dat perfect geschikt is voor de eerste vakantie met je baby: van familiecamping tot all-inclusive resort. Kijk hier voor meer informatie en tips.

Afbeeldingsresultaat voor tui logo