Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist: hoe gezond is jouw huis?

Als je eenmaal kinderen hebt, breng je meer tijd dan ooit thuis door. En dat geldt zeker voor de afgelopen maanden. Je huis moet dan ook echt een plek zijn waar je graag bent. En minstens zo belangrijk– ook voor jouw kind – met een gezond binnenklimaat. Is er in jullie huis voldoende frisse lucht en daglicht? Doe de check!

Ouders van Nu samen met VELUX

Goede ventilatie

Niet schrikken, maar de lucht in huis is tot vijf keer zo vervuild als de lucht buiten. Om die vervuilde, vochtige lucht (onder andere door koken, douchen en schoonmaken) uit huis te verdrijven, is het belangrijk dat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Bijvoorbeeld door een goed ventilatiesysteem en voldoende (dak)ramen die je open kunt zetten. Zo voorkom je lichamelijke gezondheidsproblemen als jeukende ogen, hoofdpijn, slaapstoornissen, maar ook astma en allergieën.

Extra aandacht voor de kinderkamer

Wist je dat kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de gevolgen van een slecht binnenklimaat? Dit komt omdat hun longen en hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld. En dan te bedenken dat het CO2 niveau in veel kinderkamers het hoogst is door de aanwezigheid van plastic speelgoed en elektrische apparatuur. Als kunststoffen opgewarmd worden, kunnen ze namelijk giftige dampen afgeven. Om het binnenklimaat te verbeteren, is luchten dan ook heel belangrijk. Een luchtzuiverende kamerplant kan hierbij helpen.

tip

Meer daglicht

Is er in jouw huis voldoende daglicht? Niet alleen in je woonkamer, maar ook in je werkkamer en de baby- of kinderkamer? Daglicht is nodig voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Je voelt je energieker en kunt je beter concentreren. Kunstlicht kan de kwaliteit van zonlicht niet vervangen. Verplaats daarom je bureau of eettafel zo dicht mogelijk bij het raam. En voor de kinderkamer: een duidelijke overgang van licht naar duisternis, bijvoorbeeld door goede verduisterende gordijnen toe te passen, is essentieel voor een goed slaapritme.