Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist: zo kies je de eerste schoenen voor je baby

Eén van de grootste mijlpalen in het leven van je baby of dreumes: de eerste stapjes. En ja, dan mag jij als trotse ouder eindelijk die allereerste, echte schoentjes shoppen – hoe leuk! Omdat een babyvoet nog volop in ontwikkeling is, moet je bij de aanschaf extra goed op een aantal zaken letten. Daarom een fijne checklist voor de eerste stappers.

Ouders van Nu samen met Shoesme

Zodra je baby of dreumes zich optrekt om te gaan staan en voorzichtig de eerste stapjes zet, is het tijd voor de eerste schoentjes. Het investeren waard, want met de juiste eerste schoenen leg je de basis voor een gezonde voetontwikkeling. Je voorkomt hiermee voetproblemen op latere leeftijd. Omdat de voeten van je baby niet te vergelijken zijn met die van een volwassen persoon – ze bestaan uit kraakbeen én de spieren en zenuwen zijn nog niet volledig ontwikkeld – is het belangrijk om bij het kopen van babyschoenen extra scherp te zijn.

1. Juiste maat

Niet zo gek, maar zeker bij die eerste schoen heel belangrijk: de maat. Een kindervoet heeft ruimte nodig om flexibel te bewegen, zodat je kind z’n spieren op de juiste manier leert te gebruiken. Daarnaast moet de schoen zowel in de lengte als breedte goed aansluiten op zijn voet. Tip: met dit handig meetsysteem kun je thuis de voet van je kind opmeten.

Wist je trouwens dat de voeten van je kind razendsnel groeien? In het eerste jaar bereiken ze bijna de helft van hun volwassen schoenmaat. Dat is dus regelmatig opmeten en checken of de schoenen nog passen.

2. Soepele zool

Heel belangrijk bij kinderschoenen: de voeten moeten vrij kunnen groeien en ontwikkelen. Ga dus voor een flexibele, soepele schoen met een buigzame zool waarin je kind alle bewegingsvrijheid heeft. Te stevige zolen geven je kind te weinig grip waardoor hij sneller kan vallen. Let er ook op dat de zool voldoende profiel heeft en niet te glad is.

3. Zacht én stevig

Ook fijn en belangrijk is dat de binnenkant van de schoen zacht en soepel is. Tegelijkertijd is een stevige, harde achterkant een must: zo kan je kind blijven staan, zonder dat zijn voeten naar binnen of buiten draaien, of hij zijn enkels verzwikt. Zo ondersteun je niet alleen een goede ontwikkeling van de voet, maar ook de juiste loophouding.

4. Ademend materiaal

Om te voorkomen dat je kind te warme voeten krijgt in zijn schoenen, is het fijn om voor ademend materiaal te gaan. Leer helpt bijvoorbeeld om warme kindervoeten te laten afkoelen. Met kunststof of kunstleer gaat dat minder goed.

5. Snel aan en uit

Ga voor een sluitsysteem dat het aan- en uittrekken eenvoudig maakt. Fijn voor jou bij elke luierwissel, maar ook voor alle dreumesen die het leuk vinden om het zelf al een beetje te proberen.