Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste maand met je baby: handige tips voor kersverse ouders

Hoera, hij is er! Je hebt er negen maanden naar uitgekeken en nu heb je je baby eindelijk in je armen. Dat is natuurlijk genieten, maar de eerste tijd met je baby kan het ook best een beetje wennen zijn. Maak je niet druk, voor je het weet hebben jullie de routine te pakken. Tot het zover is, alvast wat handige tips!

Ouders van Nu samen met Bonbébé

Eet-groei-slaap-repeat

De eerste weken bestaat het leven van je baby uit eten, groeien en slapen. Vooral dat laatste, want hij slaapt de eerste tijd zo’n zeventien uur per dag, verdeelt in korte slaapjes van ongeveer drie uur. Na elk slaapje is het tijd voor een voeding. Niet zo gek dus, dat je baby de eerste maand wel een kilo kan aankomen.

Heeft je baby genoeg gedronken? Dan draait hij zelf z’n hoofd weg en is het tijd voor een boertje. Wrijf over z’n rug of klop rustig om z’n billen. Lukt het niet? Probeer dan eens om ‘m vast te houden onder zijn oksels en z’n lijf voorzichtig heen en weer te ‘bungelen’. Daarna is het nog even te knuffelen en weer verder te slapen.

Je hoeft niet stil te zijn als hij slaapt

Je baby heeft negen maanden lang, vierentwintig uur per dag jouw hartslag gehoord. Ook hoorde hij je praten, lachen en bijvoorbeeld muziek luisteren toen hij nog in je buik zat. Je kunt dus rustig stofzuigen of bellen als hij ligt te slapen. Sterker nog: de kans is groot dat hij het fijn vindt om wat geluid op de achtergrond te horen. Zo weet hij dat hij niet alleen is.

Badderbaby

De eerste weken van je baby leef je van mijlpaal naar mijlpaal. Een hele leuke (fotomomentje!) is zijn eerste badje. De kraamverzorgster geeft aan wanneer het zover is en helpt je natuurlijk als dat nodig is. Grote kans dat je kind het heerlijk vindt in dat warme water. Check de temperatuur door je elleboog in het water te steken. Voelt het niet warm en niet koud? Dan is het water precies de 37 graden die het moet zijn!

Vijf tot tien minuten is ruim voldoende. In het water hoef je de eerste maanden trouwens nog geen zeep te doen. Van water wordt je baby schoon genoeg en zeep kan de huid uitdrogen. Smeer na het het badderen je kind lekker in met olie. Bonbébé huidolie helpt de gevoelige babyhuid zacht en soepel te houden. Kamille-extract geeft extra verzorging en helpt te beschermen tegen uitdroging. Tip: De olie trekt geleidelijk in en is daardoor ook ideaal om te gebruiken voor babymassages.

Lees ook: Baby in bad doen in 6 stappen

Frisse babybillen

De eerste keer de luier van je baby verschonen is nog best een kunst, met dat kleine lijfje en dito luier. Maar je zult zien: oefening baart kunst. Kies altijd de juiste maat luier voor je baby om doorlekken te voorkomen: de eerste weken gebruik je luiers in maat 0 (bij te vroeg geboren baby’s) of maat 1. Na ongeveer een maand gaat je baby waarschijnlijk over op maat 2.

Regelmatig verschonen helpt luieruitslag te voorkomen. Hierbij zijn billendoekjes onmisbaar: zo zorg je voor frisse babybillen. Leg voordat je de vieze luier uittrekt vast een schone eronder en houd zeker in het begin nóg een reserve-luier paraat. Het wil nog weleens misgaan tijdens het verschonen.