Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De babynaam verklappen: ja of nee?

Het is een van de leukste, maar misschien ook wel de lastigste ‘taak’ als je een baby krijgt: dé naam kiezen. En als je ‘m dan eenmaal hebt: schreeuw je het dan van de daken of houd je het geheim? Dit zijn de voor- en nadelen!

Ouders van Nu samen met Mam

Ja, ik deel de naam met iedereen

Wennen aan de naam
Door al te verklappen hoe jullie zoon of dochter heet, wen je alvast aan de naam. Hoe klinkt het? Misschien kan het zijn dat je na een week al op de naam uitgekeken bent. Goede reden om dan toch nog even verder te brainstormen.

Geen ‘koekje’ of ‘ukkie’ meer
Door je baby al bij zijn naam te noemen, kun je de koosnaampjes weer in de kast zetten. Want zeg nou zelf: Lucas klinkt toch een stuk leuker én liefdevoller dan ‘spruit’, ‘ukkie’, ‘garnaal’ of ‘koekie’.

Het wordt echter
Vooral als je je eerste kind verwacht, komt er nogal wat informatie op je af. Het kan allemaal best onwerkelijk voelen. Om het idee dat je vader of moeder wordt wat meer te laten leven, kan het fijn zijn om de naam al paraat te hebben en uit te spreken. Ook nog eens goed voor de bonding.

Waardevolle feedback
Misschien zal het je een worst zijn wat anderen van je gekozen naam vinden. Maar het kán zijn dat reacties van anderen je op andere gedachten brengen. Bijvoorbeeld doordat de naam in combinatie met de achternaam een ongelukkige afkorting oplevert – helemaal niet over nagedacht. Of omdat de naam nu al verkeerd wordt uitgesproken door je beste vrienden.

Oeps, versproken…
Ben je slecht in het bewaren van geheimen? En bang dat je je verspreekt? Dan is het misschien nog niet eens zo’n slecht idee om ‘m maar gewoon met de buitenwereld te delen.

Cadeaus met naam
Kom maar door met al die gepersonaliseerde kraamcadeaus! En in de babykamer kun je ook al helemaal losgaan. Geen gesloten deuren meer: iedereen mag zien dat jouw dochter straks Sophie gaat heten.

Nee, ik houd de naam geheim

Geen mening
Smaken verschillen. Ook als het gaat om babynamen. De een houdt van korte namen, de ander van lange namen. Vaak zijn mensen uitgesprokener over een naam als de baby er nog niet is. Daarom is het juist een goede reden om de naam lekker voor je te houden. Dan voorkom je meningen vooraf die jouw keuze misschien wel beïnvloeden.

Voorkom ‘stelen’
Wat ook kan gebeuren is dat iemand je babynaam ‘steelt’. Misschien is je vriendin eerder uitgerekend en geeft zij haar zoon of dochter dan wel dezelfde naam. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat zij ‘m heeft ‘gestolen’, maar toch… Beter om die bijzondere naam die jullie hebben uitgekozen nog even geheim te houden.

Grote verrassing
Niet alleen jullie kijken uit naar de komst van de baby, ook je familieleden, vrienden, buren en collega’s kunnen niet wachten tot die kleine geboren is. En het wordt alleen nog maar spannender door de naam geheim te houden. Laat iedereen maar lekker gissen.

Toch naam nummer 2
Het kan zijn dat je baby wordt geboren en je denkt: nee, dit is echt geen Senna. Dan is nog niemand aan de naam gewend en pak je gewoon de nummer 2 of nummer 3 van je babynamenlijstje.

Het is jullie keuze!

Ga je de naam wel of niet delen met de buitenwereld? Dat is natuurlijk helemaal aan jullie. Het enige wat telt is dat jullie je goed voelen bij de gekozen naam en iedereen jullie keuze respecteert.  

*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.