Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste hapjes van je baby: zo pak je het aan

Het is een mijlpaal waar veel ouders naar uitkijken: het geven van de eerste hapjes. Wanneer is het zover en hoeveel moet je baby dan ongeveer eten? Hier wat handige tips voor als je kind (bijna) toe is aan babyvoeding.

Ouders van Nu samen met Bonbébé

Klaar voor de start

Tussen de vier en zes maanden mag je baby starten met het eten van vaste voeding. Het gaat in deze fase alleen nog om oefenen. De beweging van zijn tong en mond, de nieuwe smaken, geuren en texturen, het doorslikken: voor je baby is het allemaal nieuw. Alle voedingsstoffen die hij nodig heeft, haalt hij nu nog uit moedermelk en/of kunstvoeding. Vanaf dat je baby zes maanden is, gaat vaste voeding de melk gedeeltelijk vervangen. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat hij zijn hapjes ook écht binnenkrijgt.

Lees ook: Wanneer mag je kind z’n eerste groentehapje?

Herken de signalen

Wanneer je baby klaar is voor z’n eerste hapjes, dat bepaalt hij zelf. Door goed te letten op de signalen die hij afgeeft, kun je starten met de eerste vaste voeding. Je merkt het bijvoorbeeld aan smakgeluiden en hapbewegingen. Ook als hij op z’n handen sabbelt of dingen in z’n mond stopt kan betekenen dat hij eens iets anders dan melk wil proberen. Meer drinken dan normaal of ’s nachts ineens wakker worden, terwijl hij eerst doorsliep, zijn ook tekenen. Op het moment dat hij je het eten uit de mond kijkt wordt het helemaal duidelijk: er is interesse in een vaste hap.

Zoetekauw

Als je baby met z’n eerste hapjes begint, zal je merken dat hij een voorkeur heeft voor zoete smaken. Dit is aangeboren: niet voor niets is moedermelk zoet. Over veel andere smaken, zoals bitter of zuur, is hij in het begin waarschijnlijk wat minder enthousiast. Dat gezichtje als hij iets nieuws proeft: te grappig! Houd de camera dus in de aanslag.

Lees ook: De eerste hapjes van je baby, dit moet je weten

Begin lekker zacht

Geef in het begin maar een paar kleine hapjes: de darmen van je baby moeten wennen aan het vaste voedsel. Start met vier maanden met een waterige, ultrazachte puree van babyrijst of aardappel. Ga daarna over op puree van pompoen, zoete aardappel, pastinaak of wortel, gekookte appel, peer of dunne pap zonder gluten.

Nieuwe smaken proberen

Met vijf maanden kun je voor je baby puree maken met een iets dikkere structuur, maar zorg er wel voor dat de hapjes nog steeds zacht zijn. Op dit moment kun je wat nieuwe smaken introduceren, zoals boontjes, avocado en meloen.

De aanhouder wint

Trekt je kind een vies gezicht bij sommige smaken of spuugt hij het zelfs uit? Blijf hem toch nieuwe smaken aanbieden. Je zult zien: de aanhouder wint. Je kind heeft namelijk tien tot vijftien keer nodig, om een smaak te leren waarderen. En hoe meer smaken je baby in de loop van de tijd leert waarderen, hoe groter de kans is dat hij later gevarieerd en dus gezond zal eten. Tip: probeer zoveel mogelijk smaken bij je kind te introduceren voor zijn tweede verjaardag. Als de peuterpuberteit is begonnen, zal het namelijk een stuk lastiger worden om hem iets nieuws te laten proeven…

Oefenen met kauwen

Om te leren kauwen kun je na zes maanden steviger voedsel geven. Dat vraagt nogal wat van je baby: hij moet het stukje eten naar de zijkant in zijn mond brengen, erop kauwen en het daarna doorslikken. Als hij het stukje niet goed naar de zijkant krijgt, kan hij gaan kokhalzen. Dit komt omdat bij baby’s het kokhalsreflex nog voor op de tong ligt. Door het eten van vast voedsel, verplaatst dit zich naar achter in de mond.