Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste luier verschonen: zo ging het bij jullie

Als je baby geboren is, volgen er veel ‘eerste keren’. Zoals het verschonen van die allereerste luier. Voor de één appeltje-eitje, voor de ander reuze spannend. Op Instagram vroegen we naar jullie ervaringen. Ook Luna, moeder van baby Olivia (3 maanden), vertelt hoe het ging. Herkenbaar? 

Ouders van Nu samen met Albert Heijn
Luna: ‘De eerste luier werd in het ziekenhuis door personeel gedaan. Wij moesten daar een nachtje blijven. Mijn vriend heeft de dagen daarna de luiers gedaan vanwege de heftige bevalling, de eerste ontlasting is hardnekkig dus hij was erg blij dat alles binnen de luier bleef, haha!’

Best wel beetje spannend

‘Na vijf dagen heb ik voor het eerst Olivia’s luier verschoond. Dat was best een beetje spanend. Zit-ie niet te los of juist te strak. Gelukkig ging het uiteindelijk heel soepel. En als je het eenmaal hebt gedaan, denk je er al snel niet eens meer bij na.’

Fijne pasvorm

‘Wat het verschonen ook makkelijker maakt, is dat je een luier hebt met een fijne pasvorm. Ik gebruik de AH Extra droog en zacht luiers. Die sluiten mooi aan bij de rug en buik van Olivia. En ze hebben ook een zachte toplaag. Op dit moment gebruik ik alweer maatje 2, die zit haar nu perfect.’

Mét plasalarm

‘Echt een uitkomst vind ik de urine-indicator op de newborn luiers. Soms huilt Olivia en dan weet je niet zo goed waarom. Heeft ze honger, zijn het krampjes? Door even te checken of het streepje is verkleurd, weet je meteen of het kan komen door een volle luier.’

Zo was het voor jullie:

Daphne: ‘Die eerste luier verschonen, ging heel goed! Alsof ik nooit anders had gedaan.’

Anne: ‘Erg stuntelig. Ik vond het doodeng!’

Ginette: ‘Dat deed mijn man; ik lag bij te komen van de keizersnede.’

Miranda: ‘Moeizaam, door mijn spoedkeizersnede. Ik had het wel anders verwacht.’

Mandy: ‘Heeeeeel voorzichtig.’

Yvonne: ‘Pas een paar dagen na de bevalling. Mijn man moest het me uitleggen! Dat was wel een heel bijzonder moment.’

Fleur: ‘Vreselijk. Ik zat zo te klunzen.’

Jillie: ‘Heel voorzichtig. Ik was bang dat ik wat zou breken. Gelukkig heeft de kraamverzorgster het goed laten zien.’

Mendy: ‘Verkeerd om!’

Lotte: ‘Reuze spannend, wat was ons mannetje toen klein…’

Marie: ‘Best lastig met die navelklem.’

Kimberly: ‘Ik moest huilen, haha! #kraamtranen.’

Nicole: ‘Makkelijker dan verwacht.’

Jorieke: ‘Verschrikkelijk. Zo voelde het. Maar op zich prima, wel tergend langzaam.’

Nynke: ‘Ik deed de luier verkeerd om aan. En ik had het totaal niet door, totdat anderen er iets van zeiden.’

Stappenplan luier verschonen

Wellicht ten overvloede, want inmiddels ben je misschien al een echte pro. Maar moet die eerste keer nog komen: met dit handige stappenplan kan het niet misgaan. Alvast een bonustip: bestel je luiers (bijvoorbeeld de Extra droog en zacht luiers – de lievelings van Luna) samen met je boodschappen via ah.nl. Zo kom je nooit zonder en bespaar je ook nog tijd.

  1. Allereerst: zorg dat je alles bij de hand hebt. Handig is om standaard een mandje te hebben met alle tools: luiers, billendoekjes en eventueel een crème tegen rode billetjes.
  2. Verwacht je een smeerboel? Leg een hydrofiele luier over het verschoonkussen.
  3. Maak de romper aan de onderkant los – en stroop hem zo hoog dat hij niet vies wordt.
  4. Kijk goed hoe hoog de luier zit, daar heb je straks wat aan.
  5. Maak nu de luier los (twee plakstrips aan de voorkant) en spiek even wat de schade is. Trek niet meteen de hele luier weg, want soms gaan baby’s juist plassen (of poepen) als ze geen luier dragen.
  6. Leg de nieuwe luier open neer. Til het onderlijfje wat op aan de enkels en haal de luier weg.
  7. Neem een billendoekje en maak alles goed schoon, zodat er niet alsnog irritatie ontstaat.
  8. Onderlijfje weer optillen, nieuwe luier plaatsen tot de goede hoogte en dichtplakken (niet te strak, niet te los). Vouw daarbij de ‘randjes’ rondom de bovenbenen naar buiten.
Wist je dit over het rompertje?

Bij een spuit- of poepluier pak je het iets anders aan. Je kunt dan wel de luier wegtrekken, maar dan liggen er vieze billen op de commode. Voorkom dit door de luier dicht te vouwen over het vieze deel, waarna je de billen goed schoonmaakt. En onthoud bij meisjes: veeg nooit van achteren naar voren. Daar kunnen ze blaasontsteking van krijgen. In het geval van een spuitluier, als de poep zelfs op de rug zit: rol dan de romper via de schouders naar beneden. Daar is die speciale enveloppenhals voor gemaakt. Zo komt de poep niet in het haar en gezicht van je baby.

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier