Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste luiers: dit zijn de do’s (en don’ts)

Baby op komst of net bevallen? Welkom in luierland, want eh ja… luiers vliegen er de eerste maanden doorheen. Maar de ene luier is de ander niet. Waar moet je opletten bij de koop? En zijn er nog tips en tricks voor het verschonen? Doe je voordeel met deze handige do’s en don’ts.

Ouders van Nu samen met Albert Heijn

Wegwerpluiers, wasbare luiers, luierbroekjes, zwemluiers. Er zijn nogal wat verschillende soorten luiers. De meestgebruikte is de wegwerpluier. Het woord zegt het al: deze gooi je weg als je hem één keer hebt gebruikt. Dit is handig voor jou als ouder, maar heeft wel impact op het milieu. Gelukkig hebben de meeste luiers het EU Ecolabel. Dit is een Europees milieukeurmerk dat duurzamere productie en consumptie stimuleert. Zo zijn de luiers geproduceerd met gebruik van minder grondstoffen, energie, water en schadelijke stoffen.

Kies de juiste maat

Naast de verschillende soorten heb je ook verschillende merken én maten luiers. De eerste maanden gebruik je hoogstwaarschijnlijk maat 1 of 2. De AH Extra droog en zacht luiers maat 1 is voor newborns van 2 tot 5 kilogram en maat 2 past goed bij baby’s die 4 tot 8 kilogram wegen. Tip: sla nooit te veel luiers in, omdat je baby in de eerste maanden snel ‘overstapt’ naar een grotere maat.

Met plasindicator

Onnodig verschonen, dat doe je natuurlijk liever niet. En daarom zit er op newborn luiers een handig ‘plasalarm’. Als de lichtgele, verticale streep op de buitenzijde van de luier verkleurt, heeft je baby geplast. Zeker de eerste dagen na de geboorte ben je hier vaak erg gefocust. Een verkleurde streep is een fijne bevestiging voor jou als ouder, zo weet je dat je baby genoeg melk binnenkrijgt.

Zacht voor de billen

Een comfortabele luier is natuurlijk een must voor je baby. De Extra droog en zacht luiers van AH hebben naast een superzachte toplaag ook magical air channels. Die zorgen ervoor dat het vocht goed wordt geabsorbeerd en over de luier wordt verdeeld. Ook zijn deze luiers dermatologisch getest en bevatten ze het EU ecolabel.

Goede pasvorm

Let ook op of de luier goed bij je baby’s rug en billen aansluit. Tijdens de eerste weken krijg je zeker te maken met spuitluiers. Heel normaal, maar dan is het wel heel fijn als je een luier hebt die alles netjes binnenboord houdt. Een hoge rugelastiek is dan echt een uitkomst.

Speciale naveluitsparing

Sommige luiers, waaronder die van AH, hebben een speciale naveluitsparing voor newborns. Handig, want dit helpt het naveltje na de geboorte goed te drogen. Bovendien zit de luier dan ook niet de navelklem in de weg.

Let op de ‘randjes’

De juiste luier, check! Maar hoe doe je ‘m goed om? Een veelgemaakte beginnersfout zijn de randjes rondom de bovenbenen. Zorg dat die goed naar buiten flappen, zodat alles binnenboord blijft.

Alles binnen handbereik

Als alles onder zit, is het vaak even stressen op het verschoonkussen. Zeker als je baby het verschonen niet leuk vindt. Zorg daarom dat je altijd alles binnen handbereik hebt, zodat je de klus snel klaart. Handig is bijvoorbeeld om standaard een mandje te hebben waar je direct bij kunt met alle tools: luiers, billendoekjes en eventueel een crème tegen rode billetjes.

Handig, die romper!

Spuit- of poepluier, waarbij de poep zelfs (hoog) op de rug zit? Rol de romper dan via de schouder naar beneden en niet omhoog over het hoofd. Daar is die speciale enveloppenhals voor gemaakt. Zo komt de poep niet in het haar en gezicht van je baby.

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu