Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Derdehands rook: wat is het en is het gevaarlijk voor je kind?

Dat zelf roken en meeroken niet goed is voor de gezondheid, mag duidelijk zijn. Maar ken je de term ‘derdehands rook’ al? Deze vorm van blootstelling aan rook is juist voor kinderen schadelijk. Ontdek wat het is en hoe je je kind ertegen kan beschermen.

 

Ouders van Nu samen met Rijksoverheid

Derdehands rook: wat is het?

Met derdehands rook worden de schadelijke stoffen bedoeld die tijdens het roken neerdalen. Ze blijven ook achter in de omgeving nadat de roker is uitgerookt, of de deeltjes belanden op de handen van de roker waardoor ze mee naar binnen worden genomen en daar worden verspreid. Zo krijgt niet alleen de roker, maar ook anderen in zijn omgeving de derdehands rook binnen. Door inademen, via aanraking en bij kinderen door het in de mond stoppen van spullen.

Groter risico voor jonge kinderen

Omdat baby’s en jonge kinderen rondkruipen, op de grond zitten, van alles aanraken en spulletjes in hun mond stoppen, zijn voor hen de gezondheidsrisico’s van derdehands rook veel groter dan voor volwassenen, zo stelt het Trimbos-instituut. Bovendien is blootstelling aan de schadelijke stoffen van derdehands rook vaak langdurig van aard. Daardoor wordt de kans op gezondheidsschade nog groter.

Buiten roken is niet genoeg

Ouders die roken doen dat bewust buiten om hun kinderen te beschermen, maar wat ze niet weten is dat de schadelijke deeltjes van roken toch overal in hun huis zitten. Het mag dus duidelijk zijn: niet roken in de buurt van kinderen is niet genoeg. Daarom komt de campagne PUUR rookvrij met de mini-documentaire Derdehands rook, aan het licht gebracht, op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin worden twee gezinnen gevolgd van wie de ouders roken. Doel van de documentaire is om rokende ouders hier bewust van te maken en hulp aan te reiken om te stoppen met roken.

Stopmethode

Om je kind helemaal te beschermen tegen de schadelijke invloed van rook – dus zowel tweede- als derdehands – is stoppen met roken de enige optie. Maar wie rookt weet: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige rokers lukt het in één poging, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is goed om je te realiseren dat stoppen met roken vaak met vallen en opstaan gaat. Misschien krijg je een terugval. Dit betekent niet dat je stoppoging helemaal is mislukt. Bovendien hoef je het niet in je eentje te doen. Je kunt professionele begeleiding krijgen en zo een stopmethode vinden die goed bij je past. Goed om te weten: vaak vergoed je verzekeraar de (volledige) kosten.

Video: Derdehands rook | een docu van PUUR Rookvrij