Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

10x termen die elke aanstaande ouder moet kennen

Als je voor het eerst zwanger bent, sta je vaak met je oren te klapperen. Er wordt een taal gesproken, die je nog nooit eerder hebt gehoord. Om spraakverwarring te voorkomen, een aantal termen die je nooit meer vergeet en je woordenschat voorgoed vergroten.

Ouders van Nu samen met MAM
  1. Aanleggen

    Een tuin leg je aan, toch? Klopt, maar een baby leg je ook aan als je borstvoeding geeft. Het is zelfs een van de belangrijkste dingen bij borstvoeding. Als je je baby goed aanlegt, drinkt hij namelijk beter en bescherm je zo je borsten tegen pijnlijke kwaaltjes. Geen idee hoe het moet? No worries! Als het zover is, vertelt de kraamverzorgster je hoe dit moet.

  2. Borstkolf

    Een borstkolf is een apparaat waarmee je moedermelk afkolft. Soms wordt dit apparaat ook gebruikt om de borstvoeding op gang te brengen. Bovendien is het handig om een borstkolf in huis te hebben als je weer gaat werken en nog borstvoeding geeft.

    MAM – 2 in 1 borstkolf

  3. Colostrum

    Colostrum is de eerste moedermelk die uit je borsten komt. Soms al tijdens de zwangerschap. Deze melk is gelig van kleur en bevat veel eiwitten. Ook zitten er antistoffen in die je baby beschermen tegen ziektes.

  4. Klossen

    Klossen zijn dingen die je onder het bed zet, zodat je hoger ligt. Fijn voor de verloskundige tijdens een eventuele thuisbevalling, maar ook voor de rug van de kraamverzorgster. Je kunt klossen huren bij een thuiszorgwinkel bij jou in de buurt. Geen klossen? Kratjes onder je bed zetten kan ook.

  5. Meconium

    Meconium is de eerste poep van je baby na de geboorte. Het is een groenzwart, kleverig goedje dat er bijna uitziet als motorolie. Daarna wordt de poep lichter en geler van kleur.

  6. Ontsluiting

    Als je verloskundige zegt dat je ontsluiting hebt, betekent dit dat je baarmoedermond opengaat en je over niet al te lange tijd zult bevallen. Heb je tien centimeter ontsluiting, dan mag je beginnen met persen en zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat je je baby in je armen hebt.

  7. Slijmprop

    De slijmprop is een soort stop op je baarmoeder. Het zorgt ervoor dat er geen bacteriën of schadelijke stoffen bij je baby komen. Het verliezen van de slijmprop kán het begin van je bevalling aankondigen, maar dat hoeft niet. Het kan ook nog weken duren voor je gaat bevallen.

  8. Toeschietreflex

    De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam dat ervoor zorgt dat er melk uit je borsten komt als je borstvoeding geeft. Vaak komt de toeschietreflex op gang zodra je baby aan je borst begint te zuigen. Maar deze reflex kan ook op gang komen, als je bijvoorbeeld je kind hoort huilen.

  9. Vluchtkoffer

    Geen paniek, het klinkt heftiger dan het is. In een vluchtkoffer, of zogenaamde vluchttas, stop je alles wat je nodig hebt tijdens en na een bevalling in het ziekenhuis. Ben je van plan om thuis te bevallen? Ook dan is het een goed idee om tijdig een vluchtkoffer klaar te zetten. Je weet tenslotte maar nooit.

  10. Zoogcompressen

    Zoogcompressen – ook wel inlegpads genoemd- zien eruit als een soort grote wattenschijven. Ze zijn bedoeld om in je bh te doen als je borsten lekken tijdens de borstvoeding of direct na de bevalling. Zo voorkom je gênante situaties als je op onverwachte momenten nattigheid voelt, zoals op je werk of in de supermarkt.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop