
6x belangrijke vragen om over na te denken als je zwanger bent
Als je zwanger bent komt er veel op je af. Niet alleen verandert je lichaam, ook kom je voor keuzes te staan waar je nog nooit eerder over na hebt gedacht. Van waar je wilt bevallen tot het wel of niet weten van het geslacht én natuurlijk het kiezen van dé naam.
1. Wel of niet een prenatale screening?
Tijdens de eerste afspraak bij de verloskundige zal je gevraagd worden of je gebruik wilt maken van prenatale screening. Dit is het onderzoeken van je ongeboren kind op afwijkingen. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. Je beslist zelf of je ze wilt.
2. Wil je het geslacht weten?
De ene aanstaande moeder kan niet wachten tot ze te horen krijgt of ze in verwachting is van een jongen of een meisje, terwijl de ander zich liever laat verrassen bij de geboorte. Bij de 20 wekenecho kun je te horen krijgen wat het wordt. Op eigen kosten kun je ook met zestien weken een zogeheten pretecho laten maken om het geslacht te weten te komen. Kan je écht niet zolang wachten? Met de Nub-theorie kan je al in de twaalfde week het geslacht van je baby voorspellen. Deze methode biedt 75 procent zekerheid.
3. Waar wil je bevallen?
Je mag in Nederland zelf kiezen waar je wilt bevallen, tenzij je een medische indicatie hebt. Dat kan thuis zijn of in het ziekenhuis, maar ook bevallen in een geboortecentrum of kraamhotel is mogelijk. Twijfel je? Dan is het goed om je te laten voorlichten en de feiten op een rij te zetten. Wat ook fijn kan zijn, is een geboorteplan opstellen. In zo’n plan schrijf je hoe je straks graag wilt bevallen en waar jij je prettig bij voelt. Dit helpt de verloskundige of gynaecoloog om je zo goed mogelijk te begeleiden als het zover is.
4. Wat wordt dé naam?
De naam van je kind is misschien wel de allerleukste keuze die je moet maken. Toch kan het best wel lastig zijn. Jullie moeten er immers wel samen uitkomen. Ga je voor kort, lang, een mooie betekenis of klank of vernoemen jullie je kind naar opa of oma? Gelukkig heb je heel wat tijd om hier lekker op te broeden.
5. Ga je borst- of flesvoeding geven?
Een vraag waar je nú nog geen antwoord op hoeft te geven. Je weet immers niet hoe het loopt als je baby er eenmaal is. Wel zal de verloskundige halverwege je zwangerschap vragen om er alvast over na te denken. Als je graag borstvoeding wilt geven, kun je bijvoorbeeld ter voorbereiding naar een speciale voorlichtingsavond gaan.
MAM – Easy Start
6. Wanneer ga je met verlof?
Als je werkt en zwanger bent, heb je recht op minimaal zestien weken zwangerschaps- of bevallingsverlof. Vóór de uitgerekende datum heb je recht op zes weken verlof. Maar als je wilt mag je doorwerken tot vier weken voor de bevalling. Vanaf de geboorte heb je recht op tien weken bevallingsverlof. Het is aan jou hoe je je verlof in wilt vullen. Heb je een eigen bedrijf of ben je zzp’er, dan kun je dit natuurlijk zelf bepalen. Goed om te weten: je hebt als zzp’er ook recht op 16 weken ZEZ-uitkering.
*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.