Digitaal opvoeden, hoe doe je dat?

Tablets, telefoons, internet, televisie: kinderen zijn er dol op, maar hoeveel schermtijd is nou goed voor je kind? Hoe zorg je ervoor dat hij digitale informatie krijgt die bij zijn leeftijd past? En hoe leert je kind iets van wat hij op het beeld ziet bewegen?

Ouders van Nu samen met KPN

Digitaal opvoeden: de (ervarings)deskundigen

Hoe ga je om met kinderen die in de onderhandeling gaan over de schermtijd? Hoe erg is het als een kind programma’s ziet voor oudere kinderen? En hoe voorkom je dat je kind op verkeerde websites terecht komt? In deze video geeft een panel van (ervarings)deskundigen antwoord op deze vragen.

Opgroeien in een digitale wereld

Onze wereld is vol digitale schermen en dit wordt alleen maar meer. Het is onmogelijk en niet verstandig om je kind daar helemaal van weg te houden. Hij heeft er veel aan om goed te leren omgaan met de digitale wereld. Bovendien is het ook niet per definitie slecht voor je kind. Het gebruik van tablets heeft ook een positief effect. Zo worden kinderen kalm als ze digitale spelletjes spelen en ze leren er ook nog van. Het is wel zaak programma’s te kiezen die op hun leeftijd aansluiten.

Schermtijd

Dat er positieve kanten aan zitten, betekent niet dat je je baby of peuter maar eindeloos achter elkaar moet laten swipen, klikken of staren naar een scherm. Voor kinderen tot 24 maanden kan veel schermtijd de spraakontwikkeling vertragen. Bij hen doe je er dus goed aan om dit te beperken, tot vijf minuten per dag. Kinderen tot zes jaar kun je het best maximaal een uur per dag laten kijken. En als je kind kijkt, kijk dan zoveel mogelijk met hem mee en praat over wat hij allemaal ziet.

Doe mee

Digitale media hebben voor peuters vooral meerwaarde als jij met ze meedoet. Stel je kind bijvoorbeeld vragen over het spel. Deze interactie zorgt ervoor dat je peuter er echt iets van opsteekt en bovendien zijn taal blijft ontwikkelen. Door te bespreken wat er allemaal gebeurt en te helpen bij het correct tappen of swipen help je je kind met focussen. En wist je dat er ook digitale voorleesboeken zijn? Leuk, al die bewegende plaatjes!

De juiste apps

Er zijn zat educatieve apps, spelletjes en creatieve programma’s. Maar hoe weet je nu welke apps je het best kunt kiezen voor je kind? Over het algemeen geldt dat de apps waar je voor betaalt van betere kwaliteit zijn en dat ze je kind langer boeien dan de gratis apps. Let er goed op dat je gaat voor een app die geschikt is voor de leeftijd van je kind. Probeer een app altijd eerst zelf uit en zorg dat er een paar écht leuke apps op je tablet of smartphone staan. Niet te veel, anders wordt het lastig kiezen en peuters houden van herhaling.

Foto: Robin de Puy