Je kind op een smartphone of tablet? Zo stel je grenzen!

Omdat je kind tot de eersten behoort die al in de luiers met een tablet in zijn handen zit, kan het lastig zijn om te bepalen waar je een grens moet stellen. Wat mogen ze allemaal doen op digitale media en hoelang?

Ouders van Nu samen met KPN

Hoe geef je het goede voorbeeld op het gebied van mediagebruik? Hoe lang mogen kinderen op de wifi en moet je ze thuis helemaal verbieden naar een scherm te kijken als ze dit op school ook al doen? Een panel van (ervarings)deskundigen geeft antwoord.

Schermtijd voor de jongsten

De ene deskundige is strenger dan de ander over het gebruik van digitale media bij jonge kinderen. Maar over het algemeen zijn ze het erover eens dat het geen kwaad kan als kinderen zo nu en dan spelen met een digitaal device. Als ze ook maar voldoende tijd ‘echt’ spelen. Dus voorwerpen voelen, proeven, ruiken en vooral ook interactie hebben met anderen. Als dit in balans is, dan leert je kind alle vaardigheden die hij in het dagelijks leven nodig heeft. Dus zo nu en dan even op de smartphone of tablet, maar ook lekker naar buiten of met blokken spelen.

Afspraak met jezelf

De meeste ouders zijn het erover eens: je wilt je kind niet de hele dag naar een scherm laten turen. Maar hij wordt er wel lekker rustig van. Wat goed uitkomt als je aan het koken bent/de was doet/belt met een vriendin/even een momentje voor jezelf wilt. Afspraken over de schermtijd maak je dan ook niet alleen met je kind, maar ook met jezelf. Even de tablet erbij pakken als zoethoudertje kan echt geen kwaad, maar spreek ook met jezelf een eindtijd af.

Zo voorkom je strijd

Tenminste, zo verminder je strijd. Maak duidelijke afspraken. Kies bijvoorbeeld een vast moment waarop je kind even op de tablet mag spelen. Bijvoorbeeld zolang jij in de keuken staat. Je kunt ook een kookwekker zetten, zodat heel duidelijk is wanneer de schermtijd erop zit. En zoals met de hele opvoeding geldt: dit werkt het best als je consequent bent. Gaat de wekker? Dan is het einde Peppa Pig. Handig: met de ‘Huisregels’ van KPN Veilig stel je een tijdslimiet in voor het internetgebruik. Is de tijd voorbij? Dan kan er niet meer gebrowsed worden! Meer weten? Ga naar kpn.com/digitaalopvoeden.

Beperk je eigen schermtijd

Om te voorkomen dat je kind uren achter elkaar naar een scherm wil turen is het ook slim om zelf je telefoon zoveel mogelijk weg te leggen. Jonge baby’s raken al gefascineerd door de smartphone, omdat ze zien hoe gebiologeerd hun ouders ernaar kijken. Niet zo gek natuurlijk dat er vrijwel altijd een grijpend handje richting je telefoon gaat als die op tafel ligt. Zolang de verleiding er niet is, heeft je kind er ook minder behoefte aan. En datzelfde geldt voor jou.

Je kind online

Als je op den duur het gesprek wilt aangaan met je kind over hoeveel hij van zichzelf op internet zet, dan doe je er goed aan nu al kritisch naar je eigen social media gedrag te kijken. Hoe vaak heb jij bijvoorbeeld al foto’s van je kind gedeeld? Van 80% van de kinderen onder de twee jaar zijn al
foto’s online te vinden. Als ze vijf jaar zijn gaat dit gemiddeld om maar liefst 1500 foto’s. De digitale opvoeding begint bij jezelf. Denk er dus vanaf het begin goed over na wat je van je kind online wilt delen, nog voordat hij zelf online gaat. En als het zover is dat hij het internet zelf gaat ontdekken, spreek dan samen af wat de regels zijn. Bijvoorbeeld door de test te doen op eerstemobiel.nl.

 

Foto: Robin de Puy