Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit is waarom fantasierijk spelen voor je kind zo belangrijk is

Praten tegen de knuffel, doen alsof de boomstronk een krokodil is en vadertje-en-moedertje spelen. Fantasierijk spel is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Maar waarom? En hoe kun je je kind daarbij stimuleren?

Ouders van Nu samen met VTech

Misschien heb je je kind weleens horen praten tegen zijn dino’s of poppen. Of deed hij thuis ineens de kassière na tijdens het winkeltje spelen. Allemaal heel normaal, want fantasierijk spelen hoort bij de ontwikkeling.

Wat is fantasie?

Fantasie is het vermogen om je dingen in te beelden die eigenlijk niet bestaan. Kinderen kunnen dat op verschillende manieren doen. In een rollenspel, door te doen alsof, door het hebben van een fantasievriendje of met hun speelgoed, knuffels en poppen hele avonturen te beleven.

Voordelen fantasiespel

Rond de drie jaar beginnen de meeste kinderen met fantaseren. Een belangrijke fase, want fantasiespel is goed voor de ontwikkeling. Maar waarom?

Sociaal inzicht en empathie
Om meteen een voorbeeld te noemen: door te spelen dat ze iemand anders zijn, leren ze zich in te leven in de ander. Hierdoor ontwikkelt je kind sociaal inzicht en empathie. Hij leert omgaan met emoties.

Ervaringen verwerken
In hun fantasiespel verwerken kinderen hun ervaringen. Zo kan het misschien ineens zijn dat je peuter doktertje wil spelen, nadat hij bij de dokter is geweest. Door bepaalde gebeurtenissen na te spelen krijgt je kind hier meer grip op. Hierdoor kan hij beter omgaan met wat er is gebeurd. Ook kan het angsten wegnemen.

Creativiteit en flexibiliteit
Tijdens het doen alsof worden ook de creativiteit, het denkvermogen en de flexibiliteit van je kind gestimuleerd. Sowieso zijn kinderen al vrij in hun denken, maar juist in hun fantasie leren ze out of the box te denken en creatieve oplossingen te verzinnen voor de dingen die ze nog niet zo goed begrijpen.

Nieuwe dingen ontdekken
Fantasiespel is ook een leuke en speelse manier om nieuwe dingen te ontdekken en te leren over dagelijkse bezigheden.

Fantasie stimuleren, hoe doe je dat?

Om de fantasie van je kind te stimuleren, moet je kind vrij kunnen spelen. Dat betekent zonder (veel) begeleiding en bemoeienis van buitenaf. Natuurlijk kun je er wel gewoon bij gaan zitten, maar laat je kind bepalen wat er gebeurt. Niet alleen leuk, maar ook een fijne manier om contact met je kind te maken. Tegelijkertijd ontdek je wat er in je kind omgaat en wat hij leuk vindt.

Kies het juiste speelgoed

Met het juiste speelgoed kun je de fantasie van je kind prikkelen, zodat het meer aan de verbeelding van je kind overlaat. Denk aan verkleedkleding, knutselmateriaal, blokken, knuffels, poppen en auto’s, zoals bijvoorbeeld die van VTech. De interactieve Toet Toet Auto’s prikkelen de fantasie en moedigen aan tot het spelen van rollenspellen.

Waar gaan we naartoe?

Met Bruno Bus naar België? Of met Vasco Vliegtuig naar de maan? Met de verschillende Toet Toet Auto’s beleeft je kind de mooiste avonturen. De voertuigen hebben levensechte geluiden en interactieve onderdelen. Druk bijvoorbeeld op de knipperende gezicht-toets voor vrolijke zinnen en liedjes. De auto’s nodigen niet alleen uit tot fantasierijk spelen, maar stimuleren ook de zintuiglijke ontwikkeling, motorische vaardigheden en taalvaardigheid. Geschikt vanaf 1 jaar.

Lekker vervelen

Ook even helemaal niks doen, stimuleert de fantasie. Juist verveling zorgt ervoor dat je kind zijn fantasie gaat gebruiken om zich te vermaken. Dus hoppa, gooi die agenda helemaal leeg en doe samen eens een middagje niets.

Commercieel – Center Parcs – Januari campagne

Center Parcs

Boek nu voordelig je vakantie!

Tot 36% vroegboekkorting
Bekijk de accommodaties