Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit is waarom het belangrijk is om je kind los te laten (zo klein als hij is)

Je baby, peuter of kleuter loslaten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het liefst hou je hem stevig vast en bescherm je hem altijd tegen de ‘boze buitenwereld’. Toch is het belangrijk om je kind de ruimte te geven om zelf de wereld te ontdekken. En dat gaat nou eenmaal met vallen en opstaan.

Ouders van Nu samen met VSM

Waarom is loslaten belangrijk?

Door je kind los te laten, geef je hem de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en krijgt hij vertrouwen in zijn eigen kunnen. Oftewel: het is dé manier om het zelfvertrouwen van je kind te boosten. Geef je hem deze ruimte niet, dan leert je kind bovendien niet omgaan met bepaalde situaties. Daarbij zal hij mogelijk denken dat hij iets niet kan, als hij geen toestemming van jou krijgt.

Zet je bezorgdheid opzij

Hoe belangrijk het ook is om je kind los te laten, het kan best lastig zijn. Je wilt tenslotte dat hem niks overkomt en dus kun je de neiging hebben om hem tegen van alles en nog wat te beschermen. Twijfel je of je kind er al aan toe is om iets ‘zelluf’ te doen – bijvoorbeeld alleen van de glijbaan – doe het dan niet. Maar merk je dat het vooral jouw angst is die je tegenhoudt om je kind los te laten? Haal dan diep adem en laat het hem proberen. Laat liever niet merken dat je (stiekem) bezorgd bent. Doe je dit wel dan rem je hem af in zijn zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Je zult merken dat het je geruststelt – en trots maakt – als je ziet dat hij het prima zelf kan.

Vallen hoort erbij

Er zijn meerdere momenten waarop je je kind moet loslaten. Letterlijk en figuurlijk. Van de eerste stapjes en zonder hulp van de glijbaan tot leren fietsen en zelfstandig buiten spelen. Het is natuurlijk wel slim om je kind goed in de gaten te houden. De motoriek van jonge kinderen is nog volop in ontwikkeling en ze hebben weinig besef van gevaar. Maar maak je kind niet onnodig bang en verbied niet té veel. Binnen een vertrouwde, afgebakende omgeving kan je kind prima alleen op ontdekkingstocht. En onthoud: af en toe vallen hoort ook bij de ontwikkeling.

3x herkenbare ‘loslaat-momenten’

Je ziet je kind stuntelen en je wilt hem zo graag helpen. Beter van niet!

  1. Eerste stapjes

    Die eerste losse stappen, dat moment vergeet je nooit meer. Camera in de aanslag. Of toch niet, want oef dat gaat nog wankel… Stel dat hij valt! Het spreekwoord ‘met vallen en opstaan leren’ gaat zeker ook op voor leren lopen. Bereid je dus maar voor op af en toe een ‘faceplant’, het hoort er nou eenmaal bij. Voor je het weet, loopt je kind als een kievit.

  2. In de speeltuin

    Als je kind kan lopen, is de wereld voor hem nóg interessanter. Op ontdekkingstocht, dat is wat hij wil. Daar hoort klimmen en klauteren bij. De speeltuin is nu dan ook een walhalla voor hem. Je houdt misschien soms je hart vast: als dat maar goed gaat. Vooral bij die eerste keer op de glijbaan. Maak je geen zorgen. Je zult zien dat je kind na een paar keer helpen, prima zelf naar beneden kan.

  3. Leren fietsen

    Is jouw kind een jaar of vier, vijf en klaar om te fietsen zonder zijwieltjes? Dan begint het oefenen. Eerst houd je nog het zadel vast en ren je erachteraan, maar er komt een moment dat je hem toch echt los moet laten. En kijk, daar fiets hij! Al valt hij heus nog wel een paar keer om. Hoort erbij!

KAG 105-0819-3313