Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit is waarom voeding belangrijk is voor de weerstand van je baby

De eerste 1000 dagen van zijn leven (van de bevruchting tot de tweede verjaardag) groeit je baby als kool. Zijn ontwikkeling gaat dan ook als een speer. Een keer knipperen met je ogen of je kind heeft de eerste stappen al gezet. Er zijn ook mega mijlpalen die je niet ziet, maar die minstens zo indrukwekkend zijn. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van het immuunsysteem. Hoe gaat dat? En welke rol speelt voeding daarbij?

Ouders van Nu samen met Nutricia

Al tijdens de zwangerschap leg jij de basis voor het immuunsysteem van je baby. Zolang je baby in de buik zit, vormt jouw afweer ook de afweer voor je baby. Je baby wordt echter nagenoeg steriel geboren. Hij krijgt beschermende bacteriën door contact met jou. Bijvoorbeeld tijdens de bevalling en via jouw huid en de melkklieren.

Bescherming tegen infecties

Na de geboorte wordt het immuunsysteem van je baby verder opgebouwd. Huid, slijmvliezen, maagzuur: het zijn allemaal barrières tegen infecties. En vergeet de darmen niet: ongeveer 70 procent van de afweer zit in de darmen. Gunstige bacteriën in de darmen vormen onder andere de basis van het immuunsysteem. Het duurt zeker vijf jaar voordat de afweer van je kind op volle sterkte is.

Vanuit het Research Centrum in Utrecht doet Nutricia al 120 jaar onderzoek naar de meest optimale voeding, met borstvoeding als grote inspiratiebron. Dit heeft onder andere geleid tot de oprichting van het Human Milk Research Center in 1970 en de introductie van de prebiotische vezelmix. 

Gunstige bacteriën in de darmen

Voor de opbouw van het immuunsysteem is een optimale ontwikkeling van de darmmicrobiota belangrijk. Met darmmicrobiota worden de bacteriën in de darmen bedoeld. Deze bestaat uit een mix van goede en slechte bacteriën en wordt ook wel de darmflora genoemd. Het is belangrijk dat vooral goede bacteriën in de darmen overheersen. Want hoe meer goede bacteriën en hoe beter gebalanceerd de darmmicrobiota is, hoe beter dat is voor de weerstand. Goede bacteriën helpen het lichaam bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën.

Belang van moedermelk

Voor een gunstige darmflora is moedermelk heel belangrijk voor je kind. In moedermelk zitten namelijk prebiotische vezels. Dit zijn voedingsvezels voor de goede bacteriën in je darmen en dragen bij aan een evenwichtige darmflora. Deze vezels zijn een beetje te vergelijken met voedingsvezels in gewone voedingsmiddelen als groente en fruit en dragen bij aan een gezonde darmmicrobiota. Geef je geen borstvoeding? Kies dan bewust welke opvolgmelk je kiest. Aan sommige varianten opvolgmelk zijn ook prebiotische vezels toegevoegd.

Advertisement