Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger? Dit is er in 2020 veranderd

Ben je zwanger? Of het nu je eerste, tweede, derde of vierde is: in het kader van ‘goed om te weten’ een aantal belangrijke zaken die dit jaar zijn veranderd ten op zichtte van voorgaande jaren.

ADVERTORIAL
  1. 13 weken echo

    Als je zwanger bent, heb je nu recht op twee echo’s: de termijnecho en de 20 weken echo. Daar komt eind 2020 de 13 weken echo bij. Met deze echo kunnen eventuele afwijkingen eerder ontdekt worden. Met 13 weken is namelijk al zichtbaar hoe de organen, ledematen en het zenuwstelsel van je baby zich ontwikkelen.

  2. 22 wekenprik

    Sinds 16 december 2019 is de 22 wekenprik opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze prik kun je vanaf 22 weken zwangerschap halen bij de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt en zorgt ervoor dat je baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die gevaarlijk kan zijn voor baby’s. Een uitnodiging voor deze vaccinatie krijg je van je verloskundige of gynaecoloog. Je kunt zelf een afspraak maken voor de 22 wekenprik via 22wekenprik.nl. Hier vind je ook meer informatie.

  3. 6 weken partnerverlof

    Partners van kersverse moeders hebben recht op vijf dagen geboorteverlof. Dit wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Per 1 juli 2020 kunnen partners aanvullend nog vijf weken betaald geboorteverlof opnemen. Dit kan tot uiterlijk 6 maanden na de bevalling. Je krijgt dan een UWV-uitkering ter hoogte van 70 procent van je salaris.

Corona-maatregelen rondom 22 wekenprik

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

Kan ik (of mijn kind) op het consultatiebureau besmet raken door het coronavirus?

De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om jou (of je kind) veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. JGZ Jeugdgezondheidszorgmedewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen doen ze dit in de elleboogsplooi of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis.