Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit wil je weten over de kinderopvangtoeslag

Als je als ouder werkt of studeert en gebruikmaakt van kinderopvang heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat is een vergoeding voor de opvang van jouw kind, zodat je als ouder kunt blijven werken of studeren. Het is handig om te weten hoe het werkt, zeker als je situatie verandert. Wij leggen uit wat je dan moet doen.

Ouders van Nu samen met Rijksoverheid

De toeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Het bedrag hangt af van hoe je situatie er dat jaar als ouder naar verwachting uitziet. Als er gedurende het jaar iets verandert, heeft dat invloed op je toeslag. Je inkomen kan bijvoorbeeld veranderen of je kunt meer of minder kinderopvang afnemen.

Wat moet je doen als….

Je situatie kan op elk moment veranderen. Wat je dan precies moet doen, leggen we bij de volgende – meest voorkomende – situaties uit. Wat moet je doen als…

…er iets verandert in je inkomen

Geef veranderingen in het inkomen van jou of je toeslagpartner meteen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Tip: Wil je alvast weten op hoeveel kinderopvangtoeslag je met het nieuwe inkomen recht hebt? Maak dan een proefberekening.

…je een wisselend inkomen hebt?

Maak een inschatting van je inkomen en zet voor elk kwartaal een herinnering in je agenda om te checken of je schatting nog klopt. Dan kun je je gegevens zo nodig op tijd aanpassen.

…je werkloos bent geworden?

Heb je geen baan meer? Of verliest jouw toeslagpartner zijn of haar baan? Zet je kinderopvangtoeslag dan niet meteen stop. Je hebt in elk geval nog 3 maanden nadat je je baan bent verloren recht op kinderopvangtoeslag. Dat geeft je de ruimte om nieuw werk te vinden. Geef wel meteen door dat je geen baan meer hebt en check dan gelijk hier even of je na die drie maanden nog steeds recht hebt op kinderopvangtoeslag.

…je tijdelijk meer of minder kinderopvang afneemt?  

Is er een verschil in de maandelijkse opvanguren die je voor je kind afneemt? Geef de wijziging dan altijd door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag. Je kunt een einddatum opgeven voor de gewijzigde gegevens. Na deze einddatum zet Belastingdienst/Toeslagen de oude uren weer terug. Weet je nog geen einddatum? Dan geef je zelf door wanneer er opnieuw iets verandert.

Gaat je kind niet meer naar de opvang? Vergeet de kinderopvangtoeslag dan niet stop te zetten.

Neem je in de schoolvakantie tijdelijk meer of minder kinderopvang af?

Dan kan het zijn dat hiermee al rekening is gehouden in jouw contract met de kinderopvang. Bekijk hiervoor jouw contract of vraag het na bij jouw kinderopvang. Check nog wel of je een wijziging in opvanguren moet doorgeven aan Belastingdienst/Toeslagen.

tip

… je vergeten bent wijzigingen door te geven aan Belastingdienst/Toeslagen? 

Geef de wijzigingen alsnog door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of de app Kinderopvangtoeslag. Geef je de veranderingen niet door, dan wordt bij de definitieve toekenning na afloop van het jaar duidelijk dat jouw werkelijke situatie anders was dan van tevoren geschat. Je hebt dan misschien meer of minder toeslag gekregen dan waar je recht op hebt. Heb je te veel toeslag gekregen? Dan moet je het bedrag dat je te veel hebt gekregen terugbetalen. Heb je te weinig toeslag gekregen? Dan krijg je dit bedrag alsnog van Belastingdienst/Toeslagen.

Ouders van Nu product – Eten voor twee

Recepten en tips voor tijdens de zwangerschap

€20,99
Bestel nu