Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het zal je maar gebeuren: je zit vast in een schoenenwinkel

Dat een dreigende situatie altijd en overal kan ontstaan, dat weet Myrthe (36) als geen ander. Zij ontving tijdens een dagje winkelen een NL-Alert.* Het kan zomaar bij iedereen gebeuren, dat je zo’n waarschuwingsbericht ontvangt. Lees dit bericht altijd meteen, want zo ben je gewaarschuwd. Doe wat in het bericht vermeld staat en help anderen.

Ouders van Nu samen met Rijksoverheid

Myrthe ontving een NL-Alert

Myrthe (36) was met haar vriend Simon (36) en hun tweeling Stella en Sofie (1,5) een dagje in de stad, toen zij een NL-Alert ontving. “Ik stond met de meiden in een schoenenwinkel naar de kinderschoenen te kijken toen Simon zijn favoriete sportzaak bezocht. Terwijl we aan het passen waren, hoorde ik ineens een luid alarmgeluid: een NL-Alert op m’n mobiele telefoon. Hierin stond dat er in het centrum gevaar dreigde van een aanslag, heel eng.”

Door de waarschuwing kon Myrthe direct handelen: “Ik belde meteen Simon om hem te waarschuwen en volgde het handelingsperspectief in het bericht op. Daarin stond dat we binnen moesten blijven, en nieuws en updates konden vinden op de site van de veiligheidsregio en lokale omroep.”

Goede afloop

Gelukkig liep het goed af en bleef het bij een dreiging. Myrthe: “Na een tijdje kreeg ik opnieuw een NL-Alert. Hierin stond dat de situatie onder controle was en dat de berichtgeving daarbij werd gestopt. Dat was echt een opluchting. Je maakt je toch echt zorgen, zeker als je met je kinderen bent én je vriend niet naar jullie toe kan komen. We konden toen gelukkig veilig met het hele gezin naar huis.”

Video: NL-ALERT: gevaar in de winkelstraat
Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen

  • NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid dat waarschuwt en informeert over noodsituaties in de omgeving, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.
  • In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden.
  • NL-Alert ontvang je op je mobiel. Je telefoon laat dan een luid en doordringend alarmgeluid horen.
  • Je ontvangt geen NL-Alert als je (tijdelijk) geen bereik hebt; en als je telefoon op vliegtuigmodus of uit staat.
  • NL-Alert verschijnt ook op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

NL-Alert bereikt bijna iedereen

NL-Alerts worden uitgezonden door de zendmasten van de Nederlandse telecomproviders. Tijdens een ramp, ernstig incident of crisis bepaalt de veiligheidsregio van het betreffende gebied in welke omgeving het NL-Alert wordt uitgezonden. Alle zendmasten die bereik hebben in het gebied, zenden het NL-Alert uit. Zo is iedereen die mogelijk in gevaar komt gewaarschuwd. Elk halfjaar zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Dit gebeurt op de eerste maandag in juni en in december. Het volgende controlebericht wordt op maandag 7 juni rond 12.00 uur uitgezonden. Het controlebericht van 7 december 2020 heeft ruim 90% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder ontvangen. Daarmee wordt het overgrote deel van de bevolking bereikt.

 

*Dit verhaal is fictief en schetst een noodsituatie zoals die zich voor kan doen.