Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit zijn de meest gehoorde clichés over het ouderschap

Van tevoren hoor je vaak uit alle hoeken hoe het is als je vader of moeder wordt, wat er door je heen gaat en hoe je leven verandert. Je kunt je er dan nog he-le-maal niets bij voorstellen, totdat het bij jou ook zover is. ‘Ja hoor, alle clichés zijn waar.’

Ouders van Nu samen met Monuta

‘Als de kinderen het naar hun zin hebben, heb jij het ook naar je zin!’

Je hebt je waarschijnlijk nog zo voorgenomen om lekker te blijven backpacken. Uiteindelijk kom je er toch op terug. Want ja, het moet voor je kind ook wel leuk zijn zo’n vakantie. En dus wordt het geen Thailand, maar een huisje aan zee of een bungalowpark met zwembad. En kijk jouw kleine eens spetteren in het water. Dat is genieten, toch?

‘Geen baby is zo knap als de mijne’

Dat je een mooie of lelijke baby hebt, dat is aan de omstanders. Maar als je het jou vraagt, dan is jouw baby de allermooiste van de hele wereld. Tot over je oren, zo verliefd ben je op je baby. Je vraagt je af of je tweede, derde of vierde net zo knap wordt. Nou, reken maar!

‘Je krijgt er zoveel voor terug’

Poepluiers, gebroken nachten, kotspartijen, driftbuien in de supermarkt. Soms wil je het liefst even heel ver weg rennen en alles achter je laten. Maar als je kind dan weer in je oor fluistert dat hij je de allerliefste van de wereld vindt of overlaadt met kusjes, dan weet je weer waar je het allemaal voor doet. Het is die onvoorwaardelijke liefde die tegen alles bestand is.

‘Iemand anders staat ineens op nr. 1’

Tussen jou en je partner komt niemand. Je bent er heilig van overtuigd, totdat er een kind komt. Alles verandert. Natuurlijk maak je zoveel mogelijk tijd voor elkaar en hou je nog steeds van je partner. Maar als je moet kiezen wie op die allereerste felbegeerde plaats komt, dan is er geen twijfel. Niet jij. Niet je partner. Maar jullie kind natuurlijk!

‘Met een kind leer je een heel nieuwe soort liefde kennen’

Het gevoel van iemand houden ken je wel. Van je partner, je ouders, je broer, zus en vrienden. Maar zodra je ouder bent, ontdek je dat je nog intenser van iemand kan houden. Een liefde die nooit meer weggaat. Allesoverheersend is. Van beschermen en verzorgen, tot knuffels geven en een aai over de bol. Voor je kind ga je door het vuur. Zo heftig is de liefde voor je kind.

‘Geniet ervan, voordat je het weet zijn ze groot’

Voor je het weet zijn ze groot. Je hoort het van alle kanten als je net bevallen bent. Maar als je dan de eerste verjaardag viert van je kind, denk je: ja, ze hebben gelijk. Dat cliché is echt waar! Want, waar is die tijd gebleven? Je moet bijna in je geheugen graven hoe het was om met een dikke buik rond te lopen. En dat je kind toch ook echt net zo klein was als de pasgeboren baby van je vriendin.