Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Deze vaccinaties krijgt je baby in het eerste jaar

Als je ervoor kiest om je baby te laten vaccineren, krijgt hij in het eerste jaar een aantal prikken. Dit kan er één minder zijn als je zelf tijdens je zwangerschap de 22 wekenprik haalt. Hiermee is je baby vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest. Ook start het vaccinatieprogramma voor je baby dan een maand later.

Ouders van Nu samen met RIVM

Wat is de 22 wekenprik?

De 22 wekenprik maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf 22 weken zwangerschap kun je als zwangere deze prik gratis halen bij het consultatiebureau. Je baby is dan vanaf de geboorte meteen beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest komt nog regelmatig voor en jonge baby’s kunnen er heel ziek van worden. Via de placenta krijgt je baby de antistoffen binnen die jij als moeder aanmaakt door het vaccin. Deze antistoffen beschermen je baby tegen kinkhoest tot het moment dat hij zijn eerste vaccinatie krijgt. Na de eerste vaccinatie – met drie maanden – gaat je baby zelf antistoffen aanmaken tegen kinkhoest.

Wanneer start het vaccinatieprogramma voor je baby?

De vaccinaties die aangeboden worden, beschermen je baby – nu en in de toekomst – tegen ernstige infectieziektes. Deze ziektes kunnen juist voor baby’s heel gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend zijn. Daarom wordt er al vroeg begonnen met vaccineren. Sommige vaccinaties – waaronder de DKTP-Hib-HepB-prik worden meerdere keren gegeven om voor langere tijd bescherming te bieden. De momenten van de vaccinaties zijn zo gekozen dat ze de beste bescherming bieden.

3 maanden

Heb je de 22 wekenprik gehaald? Dan start het vaccinatieprogramma van je baby met drie maanden. Hij krijgt dan twee prikken: DKTP en Pneu. De DKTP-Hib-HepB-vaccinatie beschermt tegen zes ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekte en Hepatitis B. De tweede inenting, de pneumokokkenprik, beschermt tegen de pneumokokkenziekte.

Heb je de 22 wekenprik niet gehaald – of zijn er bijzondere situaties – dan krijgt je baby met twee maanden een extra DKTP-Hib-HepB vaccinatie. De eerste twee maanden is hij dan niet beschermd tegen kinkhoest.

5 maanden

Met vijf maanden krijgt je baby opnieuw een DKTP-Hib-HepB-prik én een pneumokokkenprik om hem zo lang mogelijk te beschermen tegen de ziekten.

11 maanden

De derde DKTP-Hib-HepB-prik krijgt je kind met elf maanden. Tegen hepatitis B is je kind vanaf nu levenslang beschermd. Ook wordt er weer een pneumokokkenprik gegeven

14 maanden

Als je baby net één jaar is, krijgt hij twee prikken. Eén prik die hem beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Dit is de BMR-prik. Het andere vaccin – Meningokokken ACWY – beschermt tegen de vier typen meningokokbacteriën: A, C, W en Y. Van de meningokok kun je hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen.

Bijna 4 jaar? Dan pas weer een prik

De eerstvolgende prik krijgt je kind pas als hij vier jaar is. Dat is opnieuw een DKTP-Hib-HepB-vaccinatie. Je kind is hiermee beschermd tegen het krijgen van deze ziekten en complicaties. Ook kan je kind anderen niet besmetten. Dat is ook heel belangrijk voor kinderen die (nog) niet gevaccineerd zijn. Bijvoorbeeld omdat zij te jong zijn of door een ziekte niet gevaccineerd kunnen worden. Wil je meer weten welke prik wanneer volgt, bekijk dan het vaccinatieschema.

Hoe pijnlijk is een prik voor je baby?

De prikken worden gegeven in het bovenbeen of de bovenarm van je baby. Je kunt je baby hier niet echt op voorbereiden, behalve ervoor zorgen dat je zelf zo ontspannen mogelijk bent, waardoor je je eigen spanning niet overbrengt. Houd je baby lekker tegen je aan als hij de prik krijgt en praat op een rustige, warme toon tegen hem. Of geef hem een speentje. Dat kalmeert, geeft troost en is een fijne afleiding. De prik kan even pijn doen en de plek daarna is vaak nog wat beurs. Na de prik kan het geven van borstvoeding of een flesje helpen. De bijwerkingen verschillen per kind, maar zijn meestal mild en gaan vanzelf over. Wil je meer weten over mogelijke bijwerkingen? Kijk dan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Of ga naar de website van Bijwerkingencentrum Lareb.