Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Doorkomende tandjes? Dit zijn de signalen!

Kwijlt je baby er flink op los, ruikt zijn poep zuur en is geen voorwerp meer veilig omdat hij overal in wil bijten? De kans is groot dat de eerste tandjes doorkomen. De meest voorkomende signalen op een rij, plús hoe je het leed wat kunt verzachten.

Ouders van Nu in samenwerking met elmex®

Meteen even een disclaimer, want hoe je baby precies reageert op het doorkomen van tandjes valt van tevoren niet te zeggen. Iedere baby reageert er namelijk anders op. Misschien voelt hij zich er niet zo lekker door, maar het kan ook zijn dat hij er bijna niks van merkt. Ook wanneer de eerste tandjes doorkomen, verschilt per baby. Bij de één komt het eerste tandje al met vier maanden door, bij de ander pas rond zijn eerste verjaardag.

Komt er misschien een tandje door?

Nu even terug naar de signalen die kunnen wijzen op doorkomende tandjes. Misschien herken je ze al, maar dit zijn ze op een rij:

1. Bijtbehoefte
Bijt je baby overal op en stopt hij werkelijk alles in zijn mond om op te sabbelen? Een duidelijk signaal dat de tandjes doorkomen.

2. Huilen
Nog een signaal bij doorkomende tandjes: je baby huilt meer dan normaal. Zeker als hij daarbij ook wat rustelozer is, meer zeurt en minder goed slaapt en eet.

3. Overmatig kwijlen
Kun je je baby om de paar uur een nieuwe romper aantrekken omdat hij steeds helemaal nat is op z’n borst? Yep, ook overmatig kwijlen hoort bij het krijgen van tandjes!

4. Rood en gezwollen tandvlees
Ziet het tandvlees er opgezwollen uit en zie je zelfs al een wit puntje doorkomen: dan is het een kwestie van tijd voordat je kind een tandje (erbij) heeft. Bleek tandvlees kan trouwens ook een signaal zijn dat er tanden doorkomen.

5. Aan gezicht zitten
Wrijft je baby ineens veel over zijn gezicht of grijpt hij naar zijn oren? Ook dit kan erop wijzen dat er een tandje doorkomt.

6. Zuur ruikende poep
Een poepluier ruikt natuurlijk nooit fris, maar als de ontlasting zuurder ruikt dan normaal, zou het kunnen dat er een tandje doorkomt. Ook is de ontlasting dan vaak dunner.

7. Verhoging of koorts
Het doorkomen van tanden gaat soms gepaard met lichte verhoging of koorts. Omgekeerd is het niet zo dat koorts automatisch betekent dat doorkomende tandjes daarvan de oorzaak is.

Hoe kun je het tandenleed verzachten?

Fijn in deze fase is een bijtring om lekker op te kauwen. Leg deze desnoods even in de koelkast om het gevoelige tandvlees wat te verkoelen. Of geef je baby iets koels te eten, zoals yoghurt of een koude banaan.

Speciale tandpasta voor baby’s en peuters

Gebruik voor je baby en peuter speciale fluoridepeutertandpasta, zoals die van elmex®. Hierin zit net als in tandpasta voor volwassenen fluoride. Dit beschermt het zachte tandvlees en maakt de tanden harder en sterker, waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Omdat baby’s en peuters een groot deel van de tandpasta inslikken, bevat speciale peutertandpasta wel minder fluoride. Ook heeft deze tandpasta een aangepaste smaak die kinderen lekker vinden, maar die ze niet verleidt om de tandpasta door te slikken.

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu