Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Droge huid in de zomer? 6 do's en don'ts

Hoe voorkom je een trekkerige huid na een dagje zon? En hoe verzorg je de droge huid van je kind na een middag zwemmen? Waardevolle tips waar een dorstige huid heel blij van wordt.

Ouders van nu samen met vsm

De huid bestaat voornamelijk uit vetten. Als deze vetten minder worden, bijvoorbeeld door het gebruik van te veel zeep, vermindert niet alleen de barrièrefunctie van de huid, maar verliest hij ook vocht. Het gevolg? Een droge huid. Vaak te herkennen aan roodheid, schilfers en kloofjes. De huid van kinderen is extra kwetsbaar, omdat deze dunner is dan die van volwassenen. Om te zorgen dat het vochtgehalte van de kinderhuid in balans blijft, is het goed om te weten wat je wél en wat je níet moet doen. Hieronder een checklist!

Do’s bij een droge huid in de zomer

Zonbescherming
Je moet de huid van je kind niet alleen beschermen tegen verbranding, maar ook tegen uitdroging. Bij te veel blootstelling aan de zon verliest de huid namelijk vocht. Een door de zon verbrande huid is extra gevoelig voor uitdroging, omdat de barrièrefunctie van een verbrande huid minder goed werkt. Omdat deze barrièrefunctie bij kinderen al extra kwetsbaar is, wordt de kans hierop alleen maar groter. Vermijd de zon tussen twaalf en drie uur ’s middags en smeer het hele gezin altijd goed in, ook als het bewolkt is. Gebruik het liefst een hydraterende zonnebrandcrème zonder geur- en kleurstoffen.

Voor en na het zwemmen: smeren met vette zalf 
Als je veel in zout zeewater of chloorwater zwemt, droogt de huid uit. Smeer droge, schrale plekjes voor het zwemmen daarom in met een vette zalf om de kans op huidirritaties te verkleinen. Smeer de huid van je kind ook na het wassen in met een vette zalf. Dit zorgt ervoor dat het water niet verdampt uit de huid en er een beschermend laagje wordt aangebracht.

Wassen aan de wastafel
Vervang een badje of douchebeurt door wassen aan de wastafel. Het contact met water is dan minimaal en je kind wordt wel schoon. Toch in bad? Voeg babybadolie toe aan het water. Dit laat een olielaagje achter op de huid.

Don’ts bij een droge huid in de zomer

Krabben
Een droge huid jeukt vaak en wat doen kinderen dan? Krabben! Krabben kan de huid beschadigen en daarmee wordt de kans op huidinfecties groter. Zie jij dat je kind last heeft van een jeukende droge huid? Verzorg de huid dan extra goed door hem vaker in te smeren met een vette zalf, om zo de huid optimaal te beschermen.

Stevig afdrogen
Flink wrijven met een handdoek na het douchen is niet goed voor de huid. Voorzichtig droog deppen werkt beter. Gebruik ook altijd een schone, droge handdoek.

Veel water, weinig vet 
Gebruik liever geen bodylotion of -milk. Deze producten bevatten veel water en maar weinig vetten. Zalf bestaat grotendeels uit vetten of oliën en daar snakt een droge huid naar.