Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eerste hapjes: hoe pak je het aan?

Als je baby 4 maanden is, mag je starten met het eerste hapje. Maar wat geef je dan? En kun je beter met fruit of groente beginnen?

Ouders van Nu samen met Olvarit

4 maanden

Met vaste voeding kun je het beste starten als je baby 4 maanden is. Eerder is niet verstandig omdat de darmpjes van je kleine dit nog niet aankunnen. Tot de leeftijd van 6 maanden is borstvoeding de belangrijkste voeding voor je kindje. De eerste hapjes vanaf 4 maanden zijn bedoeld als extra moment tussen de borst- of flesvoeding in. Merk je dat je baby nog niet toe is aan hapjes, dan kun je gerust nog een paar weken wachten. Maar de meeste kinderen zijn er rond de 4 à 5 maanden aan toe. Ze kijken bijvoorbeeld heel aandachtig naar hoe jij eet en wat er op je bord ligt.

Smaak ontwikkelen

De eerste hapjes zijn meestal licht verteerbare fruit- en groentehapjes. Je kunt het beste starten met zachte, pure groenten, zoals worteltjes, broccoli of doperwten. Geef daarnaast ook één groente per keer. Zo leert je baby de groente herkennen en waarderen. Probeer na 3 dagen weer een andere groente. Als je baby gewend is aan de groenten, kun je het mixen met aardappel, rijst of pasta als hij 6 maanden is.

Eerst groente, dan fruit

Wist je trouwens dat kinderen die beginnen met groentehapjes later meer groente eten dan kinderen die starten met fruithapjes? Kinderen die eerst groente eten, staan meer open voor de smaak ervan en waarderen het ook meer wanneer ze ouder zijn. Bovendien hebben kinderen van nature een voorkeur voor zoet. Daarom is het verstandig om je baby eerst groente te laten proeven. Fruit lusten ze meestal wel.

Zelfmaken of kant-en-klaar

Groente- en fruithapjes kun je eenvoudig zelf maken door fruit of groente te pureren met een staafmixer. Maar je kunt ook kant-en-klare babyvoeding kopen, zoals de nieuwe groente- en fruitpotjes van Olvarit.

En testen maar…

In samenwerking met het testpanel.nl mochten 277 moeders en vaders, of beter gezegd hun baby’s, de nieuwe groente- en fruitpotjes van Olvarit testen. Deze potjes bevatten alleen pure ingrediënten waarbij altijd één groente- of fruitsoort duidelijk op de voorgrond aanwezig is. Dit is belangrijk voor de smaakontwikkeling, zodat je baby duidelijk smaken leert herkennen en waarderen. Het pakket bestond uit 6 potjes, waarvan 4 groente en 2 fruit. Wat vonden ze ervan?

Pure ingrediënten en herkenbare smaken

Goed nieuws! De nieuwe groente- en fruitpotjes van Olvarit krijgen gemiddeld een 8,3. Ook proeft 92% van de testers dat er alleen pure ingrediënten in de potjes van Olvarit zitten. Zo geeft Anna (28) aan dat ze het zelf ook erg lekker vindt. ‘Het smaakt heel puur, alsof ik het zelf vers heb gemaakt.’ Daarnaast geeft ook 96% van de testers aan dat zijn baby geniet van het groente- of fruithapje.

Herkenbare smaken

9 op de 10 testers geeft aan dat er duidelijk één herkenbare groente- of fruitsoort op de voorgrond aanwezig is. ‘Ik heb het zelf geproefd en je proeft duidelijk de smaken van de groente of fruit die beschreven staat op het potje,’ vertelt Ingrid (31). Samantha (22) is het daar mee eens. ‘De potjes zijn zoals jullie zeggen glashelder, net zoals de smaak.’ Bianca (40) vertelt dat ze de groentepotjes nooit echt een succes vond, maar dat dit inmiddels veranderd is. ‘Ik vond de smaak erg afwijken van de realiteit. Dat is nu veranderd en dat vind ik een verbetering.’

98% is tevreden over de voeding

Tot slot geeft 98% aan (zeer) tevreden te zijn over de voeding. Laura (31) vindt dat haar baby op deze manier veel smaken leert kennen en proeven, zonder dat ze het voor zichzelf op het menu hoeft te zetten. ‘Ik ben nogal een moeilijke eter, al vanaf kinds af aan. Ik hoop dat ik mijn kind van baby af aan al goed kennis laat maken met veel verschillende maken, zodat ze het makkelijk leert eten en vooral veel verschillende groenten leert kennen.’

Smaken waarderen: geef het de tijd!

Goed om te weten is dat nieuwe smaken leren waarderen tijd kost. Geef daarom niet op als je baby voor de zoveelste keer zijn hoofd wegdraait bij een eetlepel worteltjes. Morgen weer een dag en tien keer proeven van dezelfde groente is echt niet overdreven. Herhalen is het toverwoord. 

* Het onderzoek is uitgevoerd door www.hettestpanel.nl onder 277 moeders en vaders met kinderen tussen de 4 en 15 maanden, oktober 2016.