Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De eerste stapjes zetten: zo kun je je baby stimuleren

De wereld voor je baby wordt een stuk groter als hij eenmaal zijn eerste stappen zet. Vanaf wanneer kun je deze mijlpijl ongeveer verwachten? En hoe kun je hem hierbij stimuleren?

Ouders van Nu samen met VTech

De meeste baby’s lopen voor het eerst tussen de negen en twaalf maanden. Ze gaan zich eerst voorzichtig optrekken, vanuit daar langs objecten schuifelen en bij jou aan de hand lopen. Vaak duurt het nog wel even voordat ze de eerste losse stapjes zetten. Meestal gebeurt dit rond de veertien maanden, maar er zijn ook baby’s die dit al met negen maanden kunnen en het kruipen en tijgeren zelfs overslaan. Dit zegt overigens helemaal niks over de lichamelijke ontwikkeling. Een kind dat laat loopt, ontwikkelt vaak andere vaardigheden eerder.

Klaar voor de start?

Om het leren lopen te stimuleren kun je een aantal dingen doen. Denk aan het plaatsen van zware meubels waar je kind zich aan op kan trekken of speelgoed waarmee de grove motoriek wordt gestimuleerd. Heel belangrijk: push je kind niet. Als hij het zelf nog niet probeert, is hij er simpelweg nog niet klaar voor.

Kom maar bij mama/papa

Houd je kind zich vast aan een meubelstuk of de rand van de box? Ga dan op je knieën vlakbij hem zitten, steek je armen uit en moedig hem aan om naar je toe lopen. Pak zijn handen vast als hij dit probeert.

‘Parcours’ uitzetten

Maak je huis babyproof en creëer ruimte, zodat je baby goed kan oefenen. Om te stimuleren dat hij zich optrekt, gaat staan en misschien al gaat lopen, kun je een ‘parcours’ maken met je meubilair. Het is hierbij vooral belangrijk dat je baby zich overal makkelijk kan vast pakken om van A naar B te schuifelen.

Loopwagen

Leuk speelgoed dat kan helpen bij het leren lopen, is de Baby Walker van VTech. Hiermee kan je baby al vanaf negen maanden zittend spelen, omdat het ook een afneembaar interactief activiteitenpaneel heeft. Het loopgedeelte met knipperende lichtjes en vrolijke melodietjes moedigt je baby aan bij het nemen van de eerste stapjes. Goed te weten is dat er twee snelheidsregelaars op zitten. Dit maakt het voor je baby makkelijker om erachter te lopen en voorkomt valpartijen.

Trotse supporter

Jouw support is onwijs belangrijk voor je baby. Klap en juich daarom als hij een poging doet, zodat hij merkt dat je trots op hem bent. Ook als het even niet lukt. Dit motiveert je kind om het nog eens te proberen.

Vallen en op staan

Het spreekwoord ‘met vallen en opstaan leren’ gaat zeker op voor leren lopen. Sterker nog: al die valpartijen zijn goed voor de ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om je kind de ruimte te geven, los te laten en je bezorgdheid opzij te zetten. Zo krijgt hij vertrouwen in zijn eigen kunnen. Oftewel: het is dé manier om het zelfvertrouwen van je kind te boosten.

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier