Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eerste woordjes: 6 tips om taalvaardigheid te stimuleren

Zei je baby daar nou ‘Mama’, of was het toch een toevalstreffer? Een ding staat vast: als je baby eenmaal begint te brabbelen en klanken maakt, duurt het niet lang meer of de eerste woordjes rollen eruit. Maar wist je dat daar een heel proces aan vooraf gaat? En dat je ook verschillende dingen kunt doen om de taalvaardigheid van je baby te stimuleren?

 

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

1. Taal begint in de baarmoeder

Je verwacht het misschien niet, maar de taalontwikkeling van je baby begint al in de baarmoeder. Vanaf het moment dat het gehoor van je ongeboren baby gaat werken, zo rond de vijf maanden, kan hij het ritme, de intonatie en de melodie van een taal onderscheiden. Ook de stem van zijn moeder leert hij dan al herkennen. Het is dus niet vreemd om tegen je ongeboren baby te praten of een liedje voor hem te zingen.

2. Praat dat irritante babytoontje

Betrap je jezelf er af en toe op dat je op een hoog toontje tegen je baby praat? Vooral blijven doen, want dat is goed voor zijn taalontwikkeling. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van taalwetenschapper Brigitta Keij aan de Universiteit Utrecht. Door een babytoontje op te zetten, spreek je automatisch de klemtoon van de afzonderlijke woorden duidelijk uit. Daardoor kunnen baby’s goed horen waar woorden beginnen en eindigen en nemen ze de woorden sneller tot zich.

3. Benoem wat je doet en ziet

Het lijkt misschien alsof je baby de eerste maanden van zijn leven alleen maar slaapt, poept en drinkt. Dat is een groot misverstand, want zijn ontwikkeling is in volle gang. Zo leert hij bijvoorbeeld om onderscheid te maken tussen gesproken taal en andere geluiden (bijvoorbeeld het geluid van de blender). Het is daarom goed om duidelijk te benoemen wat je doet en ziet, ook al begrijpt je baby nog niet wat je zegt.

4. Voorlezen maar

Voorlezen is niet alleen iets voor dreumesen en peuters, ook een jonge baby kun je al voorlezen. Hij vindt het niet alleen leuk om plaatjes te kijken en je stem te horen, maar hij leert er ook allemaal woorden en klanken door kennen. Kortom: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. En het hoeft niet per se een kinderboekje te zijn, ook de krant kun je er gerust bij pakken.

5. Gebarentaal

Ook gebaren hebben een positief effect op de taalontwikkeling van je baby. Je kunt er vroeg mee beginnen, want al na zes maanden kan je baby de link leggen tussen woord en gebaar. Bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik loop nu naar de keuken om je fles te pakken,’ terwijl je naar de keuken wijst.

6. Speelgoed stimuleert vaardigheden

Hoewel je misschien af en toe de kriebels krijgt van al dat rondslingerde speelgoed, toch zijn die blokken, knuffels en rammelaars goed voor de ontwikkeling van je kind. Niet alleen stimuleert het de fysieke, sociale, emotionele en cognitieve vaardigheden, ook bevordert speelgoed het taalbegrip en de ontwikkeling van de woordenschat. Daarbij is het goed om kinderen speelgoed te geven dat afgestemd is op hun ontwikkelingsfase.

Wat zijn de mijlpalen van jouw baby?

Ouders van Nu is benieuwd naar de taalvaardige mijlpalen van jouw baby. Deel ze hieronder door het invullen van de poll en maak kans op een van de vijf goodiebags.