Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Extra verlof voor kersverse vaders: gaan jullie hier gebruik van maken?

De verlofregeling voor partners in de Scandinavische landen blijft natuurlijk jaloersmakend. Maar mocht je het gemist hebben: in Nederland gaat het aantal dagen partnerverlof (eindelijk) omhoog. Vanaf 1 januari 2019 hebben kersverse vaders en partners recht op 5 dagen vrij na de geboorte. Een goed begin! Maar het echte juichmoment komt nog: vanaf 2020 heb je als partner nog eens recht op 5 weken (!) extra verlof. Wat vinden (toekomstige) vaders hier zelf eigenlijk van?

Ouders van Nu samen met Pampers

Extra geboorteverlof: hoe zit het?

Als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof. Dat is in Nederland 16 weken. Verwacht je een tweeling, dan heb je 20 weken verlof. Daarnaast hebben ook partners recht op betaald verlof. Eerst waren dit 2 dagen, maar sinds 1 januari 2019 is de wet gewijzigd. Partners krijgen voortaan 5 dagen betaald verlof. Deze nieuwe wet wordt ook wel de WIEG (Wet invoering extra geboorteverlof) genoemd.

Nog eens 5 weken!

Bovenop de 5 dagen betaald verlof heb je als partner vanaf juli 2020 ook nog eens recht op aanvullend verlof. Je mag in het eerste halfjaar na de geboorte van je kind namelijk nog eens vijf weken betaald vrij nemen. In deze periode ontvang je een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van je laatstverdiende loon.

Meer tijd voor kersverse gezin

Door het fors uitgebreide geboorteverlof (van 2 dagen naar maximaal 6 weken) heb je als partner meer tijd om de eerste weken en maanden met je kersverse gezin door te brengen. Maar ook om je partner te ondersteunen. Je bent overigens vrij om het verlof in te delen zoals jij wilt. Misschien wil je er meteen na de geboorte voor je partner en kind(eren) zijn. Of is het juist fijn als je meer bij je gezin bent als je partner weer aan te werk gaat. De keuze is aan jullie!

5 extra weken verlof. Echt waar?

Dat je als partner ook nog eens recht hebt op vijf aanvullende weken verlof, is voor bijna de helft van de partners nog kersvers nieuws. Dat blijkt uit het onderzoek van Pampers over het verlenging van het partnerverlof. Veel (aanstaande) vader weten nog niet of zij van deze mogelijkheid gebruik gaan maken. 42 procent geeft aan dat zij sowieso de volle vijf weken gaan opnemen. De belangrijkste redenen om wél deze weken op te nemen is tijd doorbrengen met hun baby (47 procent) en partner ondersteunen in de eerste weken na de geboorte (38 procent).

Maar er is ook 38 procent die het nemen van vijf weken verlof laat dit afhangen van hoe druk het op het werk is. 17 procent denkt bovendien dat het negatieve gevolgen heeft voor hun carrière. Pampers moedigt juist hierom aan alle vaders zelf hun vrije keuze te maken, los van hoe anderen hier over denken.

‘Laat je hart spreken’

Een bekende vader die de verlenging van het partnerverlof toejuicht is Arie Boomsma. ‘Toen mijn kinderen werden geboren heb ik ervoor gekozen om in de eerste paar weken veel tijd met hen en Romy door te brengen. Dat was geweldig, maar ik besefte ook dat niet alle vaders deze keuze hadden. Dankzij de uitbreiding van het partnerverlof krijgen meer vaders de mogelijkheid om deze keuze te maken. Het is belangrijk dat iedereen die kinderen verwacht weet wat er voor hen mogelijk is. Daarom roep ik vaders op hun hart te laten spreken en te delen wat zij met het partnerverlof gaan doen. Zo kunnen we samen nog meer vaders inspireren!’

* Opinieonderzoek uitgevoerd door Peil.nl onder 412 mannen die binnen drie jaar (weer) vader zouden willen worden.

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier