
Vindt je kind groente maar vies? Probeer het dan eens zo!
Je hebt ze hoor, voorbeeldige kinderen die alles met vitamines en vezels zonder zeuren opeten. Maar vaker is het ramp om groente er bij je kind in te krijgen. Terwijl spinazie, aubergine en tomaat zo lekker kan zijn! Het is maar hoe je het serveert. Ontdek hier het geheim!
Wat is er mis met groente?
We zijn als mens geprogrammeerd om alert te zijn op bittere smaken. Onze voorouders wisten namelijk dat als iets bitter was, het giftig kon zijn. Zo moesten ze aftasten wat eetbaar was en wat niet. Pas als ze na een paar keer proeven niet ziek werden, wisten ze dat het oké was om de groentesoort te eten. Eigenlijk heel slim dus, dat kinderen voorzichtig zijn met spruitjes, witlof en andijvie.
Even wennen
Kinderen worden geboren met soms wel meer dan 10.000 smaakpapillen. Deze zijn extra gevoelig voor bittere smaken. Naarmate we ouder worden neemt het aantal smaakpapillen af. En dus ook de gevoeligheid voor bepaalde smaken. Om je kind te laten wennen aan het eten van groente, kun je dus het best beginnen met iets minder bittere varianten.
Groenten verstoppertje
Vaak gaat de afkeer voor groenten verder dan alleen de smaak. De kleinste blokjes wortel worden kritisch bekeken en minuscule stukjes bloemkool worden uit de aardappelpuree gefilterd. Is je kind een echt kritische eter, dan is het dus zaak het sluwer aan te pakken.
In de soep
Door de groenten onherkenbaar in een gerecht te verwerken , bespaar je jezelf en je kind een flinke strijd. Maak er bijvoorbeeld soep van. Zo ziet hij niet wat erin zit en smaakt het je kind waarschijnlijk prima! Dit werkt met vrijwel elke groente, maar het beste als het een groentesoort is met een vrolijk kleurtje. Pompoen, wortel, tomaat, paprika of een combinatie, het kan allemaal. Gooi de groenten met wat ui, een kruidenbuiltje van Honig en eventueel wat knoflook in een pan, staafmixer erdoor en serveren maar! Knappe peuter die daar nog groenten uit vist! Extra lekker: de Meer dan Lekker Soepen van Honig. Ga bijvoorbeeld voor tomatensoep met cijfer- en lettervermicelli!
Pompoensoep
Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze herfstige pompoensoep. Een tip van de familie Jongedijk.
Pasta met saus
Spaghetti, kaas, gehakt, tot zover meestal geen probleem. Maar dan doe je de tomaat, courgette of aubergine erbij. Daarmee verandert het heerlijke gerecht voor je kind ineens in een onsmakelijk hapje. Herkenbaar? Ook dan is de staafmixer je vriend. Even de groenten pureren voor je ze door het gehakt mengt en klaar ben je! Probeer ook eens deze verrassende variant met kip, courgette en cherrytomaatjes. Met extra veel vezels dankzij de volkoren spaghetti van Honig.
Pannenkoeken diner
Als er pannenkoeken op het menu staan, is het per definitie feest. En stiekem is het een ideale manier om je kind groente te laten eten. Met deze hartige pannenkoeken is het smullen geblazen. Roer de spinazie door het beslag en strooi er pijnboompitjes over als ze klaar zijn. Eet smakelijk!
Nooit meer stukjes?
Op den duur zal je kind er toch aan moeten geloven. Je kunt natuurlijk niet voor eeuwig zijn eten pureren of de groente verstoppen. Door je kind geleidelijk zichtbaar groente aan te bieden, krijgt hij de kans aan het idee te wennen. Zolang het er nog niet makkelijk ingaat, combineer je het met verstopte groente. Zo krijgt hij al z’n vitamines toch binnen.
Knabbelgroenten
Vaak zitten kinderen ongeduldig op hun bordje met eten te wachten. Maak van die gelegenheid gebruik door ze tijdens het koken een bakje rauwe paprika te geven. Kort geblancheerde boontjes of broccoli vinden veel kinderen ook lekker. Zo hebben ze voor de maaltijd alvast wat groente achter de kiezen.