Vindt je kind groente maar vies? Probeer het dan eens zo!

Vindt je kind groente maar vies? Probeer het dan eens zo!

Je hebt ze hoor, voorbeeldige kinderen die alles met vitamines en vezels zonder zeuren opeten. Maar vaker is het ramp om groente er bij je kind in te krijgen. Terwijl spinazie, aubergine en tomaat zo lekker kan zijn! Het is maar hoe je het serveert. Ontdek hier het geheim!

Ouders van Nu samen met Honig

Wat is er mis met groente?

We zijn als mens geprogrammeerd  om alert te zijn op bittere smaken. Onze voorouders wisten namelijk dat als iets bitter was, het giftig kon zijn. Zo moesten ze aftasten wat eetbaar was en wat niet. Pas als ze na een paar keer proeven niet ziek werden, wisten ze dat het oké was om de groentesoort te eten. Eigenlijk heel slim dus, dat kinderen voorzichtig zijn met spruitjes, witlof en andijvie.

Even wennen

Kinderen worden geboren met soms wel meer dan 10.000 smaakpapillen. Deze zijn extra gevoelig voor bittere smaken. Naarmate we ouder worden neemt het aantal smaakpapillen af. En dus ook de gevoeligheid voor bepaalde smaken. Om je kind te laten wennen aan het eten van groente, kun je dus het best beginnen met iets minder bittere varianten.

Groenten verstoppertje

Vaak gaat de afkeer voor groenten verder dan alleen de smaak. De kleinste blokjes wortel worden kritisch bekeken en minuscule stukjes bloemkool worden uit de aardappelpuree gefilterd. Is je kind een echt kritische eter, dan is het dus zaak het sluwer aan te pakken.

In de soep

Door de groenten onherkenbaar in een gerecht te verwerken , bespaar je jezelf en je kind een flinke strijd. Maak er bijvoorbeeld soep van. Zo ziet hij niet wat erin zit en smaakt het je kind waarschijnlijk prima! Dit werkt met vrijwel elke groente, maar het beste als het een groentesoort is met een vrolijk kleurtje. Pompoen, wortel, tomaat, paprika of een combinatie, het kan allemaal. Gooi de groenten met wat ui, een kruidenbuiltje van Honig en eventueel wat knoflook in een pan, staafmixer erdoor en serveren maar! Knappe peuter die daar nog groenten uit vist! Extra lekker: de Meer dan Lekker Soepen van Honig. Ga bijvoorbeeld voor tomatensoep met cijfer- en lettervermicelli!

Pompoensoep

Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze herfstige pompoensoep. Een tip van de familie Jongedijk.

View this post on Instagram

Een lekker herfstig soepje op het menu vandaag! Met pompoen, gember, winterpeen en kip. Kom maar door met die kommen! 👏 . R E C E P T : Pompoensoep met gember, winterpeen en kip. 🥣 🍽 Genoeg voor 4 personen . I N G R E D I Ë N T E N ✅ 2 uien ✅ 1 stuk verse gember van ca 6 cm ✅ 2 teentjes knoflook ✅ 2 el olijfolie ✅ 250 gr. winterpeen ✅ 1 Honig kruidenbuiltje ✅ 1 tl kerriepoeder ✅ 1,5 l water ✅ 800 gr. pompoenblokjes ✅ 300 gr. kipfilet . B E R E I D I N G S W I J Z E Snijd de ui en de gember en fruit samen met de knoflook in een grote pan met olijfolie. Snijd vervolgens de winterpeen. Voeg het Honig kruidenbuiltje, het water, de kerriepoeder, de winterpeen en de pompoenblokjes toe en breng aan de kook. Laat voor ongeveer 20 minuten koken. Snijd ondertussen de kip en bak dit in een pan met olie. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer en voeg de kipstukjes toe. Smullen maar! 👉 Tip: Nog wat knapperigs erbij? Voeg een handje pompoenpitten toe als garnering!

A post shared by Honig (@honig_nl) on

Pasta met saus

Spaghetti, kaas, gehakt, tot zover meestal geen probleem. Maar dan doe je de tomaat, courgette of aubergine erbij. Daarmee verandert het heerlijke gerecht voor je kind ineens in een onsmakelijk hapje. Herkenbaar? Ook dan is de staafmixer je vriend. Even de groenten pureren voor je ze door het gehakt mengt en klaar ben je! Probeer ook eens deze verrassende variant met kip, courgette en cherrytomaatjes. Met extra veel vezels dankzij de volkoren spaghetti van Honig.

View this post on Instagram

Wat een heerlijk diner voor een avondje met z’n twee. 👫 . R E C E P T : Kip met mozzarella voor 2 🐔 🍽 Genoeg voor 4 personen . I N G R E D I Ë N T E N ✅ 150 gr. Honig Volkoren Spaghetti ✅ Honig basis voor Italiaanse kruidensaus 2 porties ✅ 3 el olijfolie ✅ 100 gr. kipfilet ✅ 1 ui ✅ 1 kleine courgette ✅ 125 gr. cherrytomaatjes ✅ 1 bol mozzarella ✅ handje basilicumblaadjes ✅ 75 gr. veldsla ✅ 2 tomaten . B E R E I D I N G S W I J Z E Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de blokjes kipfilet goudbruin en gaar. Vuig de gesnipperde ui en blokjes courgette toe. Bak deze kort mee. Dan mogen de halve cherrytomaatjes, 250 ml water en de kruidensausmix toegevoegd worden. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder af en toe roeren nog 2 minuutjes zacht doorkoken. Maak ondertussen de salade. Snijd mozzarella en tomaten in blokjes meng de helft hiervan met de veldsla. Voeg ook de basilicum en 1 el olijfolie toe. De andere helft van de gesneden tomaten en mozzarella mogen bij het groentesausmengsel. Meng goed door en serveer de saus over de spaghetti. Geniet ervan! 😘

A post shared by Honig (@honig_nl) on

Pannenkoeken diner

Als er pannenkoeken op het menu staan, is het per definitie feest. En stiekem is het een ideale manier om je kind groente te laten eten. Met deze hartige pannenkoeken is het smullen geblazen. Roer de spinazie door het beslag en strooi er pijnboompitjes over als ze klaar zijn. Eet smakelijk!

View this post on Instagram

Voor pannenkoeken kunnen we de kids ’s nachts wakker maken. Zelfs als er spinazie doorheen zit. 🤫 . R E C E P T : Spinazie pannenkoeken 🌱 🍽 Genoeg voor 4 personen . I N G R E D I Ë N T E N ✅ Honig Mix voor Pannenkoeken ✅ 800 ml melk ✅ 3 eieren ✅ 400 gr. ontdooide spinazie ✅ 2 sjalotten ✅ bakboter ✅ 25 gr. pijnboompitten . B E R E I D I N G S W I J Z E Doe de pannenkoekenmix in een beslagkom. Voeg de helft van de melk toe en klop met een garde tot je een glad beslag hebt. Voeg al roerend de rest van de melk en eieren toe. Druk het vocht uit de spinazie, voeg de uitgelekte spinazie toe aan de mix en roer goed door. Voeg ook kleine stukjes sjalotjes toe aan het beslag. Verhit wat bakboter in de pan en giet wat beslag erin. Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Strooi de pijnboompitten over de pannenkoekjes en eet smakelijk! . 👉 Tip: Garneer de pannenkoeken met wat rucola. . #honig #honigchallenge #365dagenhonig #aantafel #food #foodphotography #nomnom

A post shared by Honig (@honig_nl) on

Nooit meer stukjes?

Op den duur zal je kind er toch aan moeten geloven. Je kunt natuurlijk niet voor eeuwig zijn eten pureren of de groente verstoppen. Door je kind geleidelijk zichtbaar groente aan te bieden, krijgt hij de kans aan het idee te wennen. Zolang het er nog niet makkelijk ingaat, combineer je het met verstopte groente. Zo krijgt hij al z’n vitamines toch binnen.

Knabbelgroenten

Vaak zitten kinderen ongeduldig op hun bordje met eten te wachten. Maak van die gelegenheid gebruik door ze tijdens het koken een bakje rauwe paprika te geven. Kort geblancheerde boontjes of broccoli vinden veel kinderen ook lekker. Zo hebben ze voor de maaltijd alvast wat groente achter de kiezen.