Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Grootouders die je kind volstoppen met junkfood, hoe ga je daarmee om?

De meeste opa’s en oma’s doen niets liever dan hun kleinkind(eren) verwennen. Met cadeautjes, extra veel aandacht, maar ook met snoep, ijsjes en ander junkfood. Dat wil nog wel eens voor spanningen zorgen, want – hoe goed bedoeld ook – die overkill aan suiker en vet die je kind zo binnenkrijgt, daar wordt niet iedere ouder blij van.

Aan de ene kant ben je dolgelukkig dat je (schoon)ouders willen oppassen of de kinderen er af en toe een nachtje mogen logeren. Jij bent ermee geholpen en zo zien de kleinkinderen opa en oma regelmatig en vice versa. Aan de andere kant: grootouders die jouw kinderen volstoppen met allerlei snacks en zoetigheid, daar zit je ook niet per se op te wachten. Maar hoe los je dit op, zonder dat er gedoe van komt?

Goede band

Volgens sociologe Dina Rose zijn er twee scenario’s. Je hebt de opa’s en oma’s die regelmatig oppassen en dus een rol hebben in de opvoeding en hun kleinkinderen regelmatig te eten geven. En je hebt de grootouders die dan niet hoeven, bijvoorbeeld omdat ze alleen tijdens logeerpartijen in de zomervakantie voor de kleinkinderen zorgen. Voor die laatste categorie is de oplossing volgens Rose vrij simpel: laat ze hun gang gaan. ‘Uiteindelijk is het feit dat ze een goede band opbouwen en samen herinneringen maken belangrijker dan de hoeveelheid brownies die daarbij worden genuttigd’, zegt ze.

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu