Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hatsjoe! Is hooikoorts erfelijk?

Een loopneus, tranende ogen, niesbuien… Ja hoor, het is weer zover: het hooikoortsseizoen is aangebroken. Vanaf welke leeftijd kun je er last van krijgen? En is hooikoorts eigenlijk erfelijk of niet?

Ouders van Nu samen met VSM

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een van de bekendste allergieën. Zo’n 15 tot 20% van de Nederlanders heeft er last van, vooral op warme, winderige dagen. Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen in bloei. Dit stuifmeel zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd. Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem vervolgens op dit normaal onschuldige stuifmeel. Hierdoor komt de stof histamine vrij die voor de typische hooikoortsklachten zorgt zoals niezen, rode, jeukende ogen en een verstopte neus of loopneus. Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend.

Is het erfelijk?

Zelf hooikoorts hebben is vervelend, maar wanneer je kind met rode, jeukende ogen loopt te snotteren, voel je je machteloos. Helaas kun je hooikoorts doorgeven aan je kind. De aanleg voor sommige allergieën is namelijk erfelijk bepaald, waaronder hooikoorts. Hiervoor geldt:

-Als er geen allergie in de familie voorkomt, is de kans op het ontwikkelen van een allergie 15%.
-Als één van de ouders een allergie heeft, is de kans op het ontwikkelen van een allergie bij het kind 20%.
-Heeft naast een ouder, ook een broer of zus een allergie, dan stijgt de kans naar 50%.
-Hebben beide ouders dezelfde allergie, dan is de kans op het krijgen van een allergie bij het kind zelfs 75%.

Deze percentages vertellen hoe groot de kans is dat een kind een allergie ontwikkelt, maar dit hoeft niet perse dezelfde allergie te zijn als de ouder(s). Astma en eczeem bijvoorbeeld zijn ook erfelijk bepaald. Heb je aanleg voor hooikoorts, dan kan het zijn dat het slijmvlies door de jaren heen gevoeliger wordt waarna een allergische reactie ontstaat. De leeftijd waarop de meeste mensen last krijgen van hooikoortsklachten ligt tussen de tien en dertig jaar.

Hooikoorts bij baby’s en kinderen

Naar schatting hebben in Nederland zo’n 30.000 kinderen last van hooikoorts. De meeste kinderen krijgen hier last van als ze tussen de zeven en vijftien jaar oud zijn. Ook jongere kinderen en baby’s kunnen hooikoorts krijgen, al komt dit wel minder vaak voor. Omdat zij zelf nog niet kunnen vertellen waar ze last van hebben, is het goed om te letten op de symptomen en ook wanneer je kind hier last van heeft. Is hij alleen snotterig wanneer de pollenradar rood kleurt of ook op andere dagen?

Is het hooikoorts of toch iets anders?

Hooikoorts geeft dezelfde klachten als een verkoudheid. Gaat een neusverkoudheid maar niet over? Dan is de kans groot dat het om hooikoorts gaat. Hooikoorts lijkt ook op een huismijt- of huisdierallergie. Ook bij deze allergieën reageert het immuunsysteem op een stof in de lucht met het aanmaken van afweerstoffen. Hooikoorts is echter seizoensgebonden. Het komt alleen voor als bomen, planten en grassen in bloei staan. Twijfel je? Je kunt met je kind naar de huisarts om een allergietest te doen.

 

Wat doet Chantal om hooikoorts te verminderen?

Chantal is moeder van drie kinderen en heeft tijdens het hooikoortsseizoen vaak last van verkoudheid en geïrriteerde ogen. Wat doet zij hiertegen?

Bronnen: Gezondheid&Co, Allergieplatform

KOAG/KAG nr. 105-0318-0343