Heeft je kind eczeem? Deze superfoods kunnen helpen!

Er wordt soms gedacht dat een voedselallergie eczeem in de hand kan werken. Dat is niet het geval, maar wist je dat voeding wel degelijk effect heeft op eczeem? Sterker nog, je kunt met het juiste dieet eczeem verminderen. Goed nieuws dus, als je kind (of jij) eczeem heeft!

Ouders van Nu samen met La Roche-Posay

Hoe eczeem ontstaat

Op onze huid wemelt het van de micro-organismen als gisten, bacteriën en virussen. Dit microbioom helpt de huid te beschermen, reguleren en herstellen en is dus onmisbaar. Bij eczeem is het microbioom uit balans. Met als gevolg: een rode, schilferige, ontstoken huid die flinkt jeukt. Geen feest!

Je bent wat je eet

Gelukkig kun je de onrustige huid behandelen om de ontsteking en jeuk tegen te gaan. En je kunt dus bovendien via je voeding eczeem van binnenuit aanpakken! Orthomoleculair therapeut Valentine Dekker: ‘Naast het microbioom op de huid, heeft ons darmstelsel ook een microbioom. Bepaalde voedingssoorten kunnen een ongunstig effect hebben op de balans van dit microbioom, waar andere voedingsmiddelen juist voor verbetering zorgen. En die effecten werken weer door op het microbioom van de huid. Welke voeding precies invloed heeft, is voor iedereen uniek. Het microbioom is namelijk bij iedereen anders.’

Super-microbioom

Een baby krijgt z’n microbioom via het geboortekanaal van de moeder. Dit microbioom ontwikkelt zich in zijn eerste twee levensjaren. Dan is het ‘af’ en blijft het nagenoeg hetzelfde. Komt je kind met een keizersnede, dan kan er voor gekozen worden een vaginale swab te nemen en alsnog aan de baby door te geven. Dit kan voorkomen dat een kind bijvoorbeeld extra gevoelig is voor atopische aandoeningen als astma. Er wordt wel gezegd dat je, om je baby een super-microbioom te geven, ook het microbioom van de vader kunt doorgeven. Opvallend detail: dit geef je door, door een anale swab van de vader op de lippen van de baby te vegen. Maar of dat nou zo'n goed idee is...

Beter van niet

Er is van een aantal voedingsmiddelen bekend dat ze een negatief effect kunnen hebben op het microbioom en de gevoelige huid. Zo kan het voor het microbioom in de darmen lastig zijn om gluten, suiker en lactose af te breken. Dit kán gevolgen hebben voor de balans van het microbioom van de huid. Dus heeft je kind last van eczeem, dan is het zeker het proberen waard om deze producten wat minder te geven.

Superfoods

Je kind gezond eten geven is natuurlijk sowieso belangrijk, maar als hij last heeft van eczeem al helemaal. Gelukkig zijn er verschillende voedingsproducten die het microbioom bevorderen. Bonus: het is vrij makkelijk om deze producten aan het dieet van je kind toe te voegen. Valentine Dekker geeft een aantal tips.

  • Vervang de dagelijkse boterham (want gluten) door rijst- of maïswafels.
  • Kies voor linzenpasta in plaats van tarwepasta (gluten én linzen bevatten microbioom-bevorderende voedingsstoffen).
  • Groente en fruit kun je onbeperkt geven. Het bevordert het microbioom én levert vezels. Vezels zijn echt de schoonmaakbootjes voor de darmen: ze helpen de darmen schoon te maken.
  • Omega 3 vetzuren zijn ook winnaars. Dit zit bijvoorbeeld in vis, schaal- en schelpdieren en lijnzaadolie.

Wat tot slot ook erg belangrijk is, is dat je kind voldoende vet, koolhydraten en eiwitten binnenkrijgt. Alleen zo lukt het om alle voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, goed op te nemen.