Heeft je kind eczeem? Zo voorkom je dat je kind én jij er wakker van liggen

Een rode, schilferige en jeukende huid is niet alleen overdag vervelend voor je kind, het zorgt er ook nog eens voor dat hij slechter slaapt. En jij dus ook. Niet fijn! Gelukkig is daar met de juiste behandeling wat aan te doen, volgens dermatoloog DirkJan Hijnen.

Ouders van Nu samen met La Roche-Posay

Dermatoloog DirkJan Hijnen is gespecialiseerd in eczeem en weet hoeveel impact eczeem kan hebben op de nachtrust van kinderen én hun ouders. ‘Er komen bij mij regelmatig gezinnen huilend binnen. Ouders met een baby met eczeem zijn soms ten einde raad. ’s Nachts is iedereen in huis wakker omdat het kind huilt. Overdag valt de baby eindelijk oververmoeid in slaap en moeten oudere broertjes en zusjes stil zijn om hem niet te wekken. Zo’n gezin kan in het ergste geval volledig ontwricht raken. Gelukkig is er iets aan te doen. En dan help je dus niet alleen het kind met eczeem, maar verbeter je de levenskwaliteit van de hele familie.’

Slecht slapen door de jeuk

La Roche-Posay onderzocht het effect van eczeem op de nachtrust van kinderen. Omdat er ’s nachts geen afleiding is, hebben kinderen met eczeem dan het meest last van de jeuk. Maar liefst negen op de tien kinderen met eczeem heeft dan ook last van slaapproblemen: ze krabben een kwart van de nacht en slapen gemiddeld een uur minder dan kinderen zonder eczeem.

Slapen mét vs. zonder eczeem

In slaap komen duurt bij kinderen met eczeem gemiddeld 65 minuten. Dat is ruim een halfuur langer dan bij kinderen zonder deze huidaandoening. Kinderen met eczeem worden bovendien gemiddeld drie tot vier keer per nacht wakker, terwijl dat bij andere kinderen meestal maar één keer is. Het inslapen na het wakker worden duurt ook nog eens langer dan 20 minuten: een stuk langer dan bij kinderen zonder eczeem. Dat moet én kan anders.

Feiten en cijfers

Vijf tot twintig procent van de kinderen heeft eczeem. In 70 procent van de gevallen openbaart het zich voor het vijfde levensjaar. Meestal groeien kinderen er overheen: bij 80 procent verdwijnt het helemaal. Eczeem is een genetisch overdraagbare aandoening. Als één van beide ouders eczeem heeft, heeft een kind 50 procent kans om het ook te krijgen. Als beide ouders het hebben, dan heeft hun kind er zelfs 80 procent kans op.

Wat is eczeem precies?

Om eczeem aan te kunnen pakken, is het handig om te weten wat het precies is. Eczeem is een chronische ontsteking van de huid. Het zorgt voor roodheid, een droge schilferige huid en jeuk. Meestal openbaart het zich bij jonge kinderen, maar in sommige gevallen begint het pas in de puberteit. Bij baby’s komt de ontsteking vaak op de wangen voor, op latere leeftijd zit het meestal op plekken als de polsen, handen en knieholtes.

Lees ook: Eczeem bij je baby

De vicieuze eczeem-cirkel

Op een gezonde huid leven duizend soorten bacteriën. Als het ‘microbioom’ in balans is, beschermt het de huid tegen infecties. Bij eczeem is er sprake van een disbalans: de natuurlijke barrière is defect. Verkeerde bacteriën krijgen de overhand, wat zorgt voor irritaties, ontstekingen en jeuk. Die jeuk zorgt ervoor dat je kind wil krabben, waardoor de huid nog meer beschadigt en nog meer gaat ontsteken. Kortom, een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

Lees ook: Hoe herken je eczeem bij kinderen?

Wat te doen bij eczeem en een droge huid?

  1. Pas het wasritueel aan

    Het is van groot belang om de vicieuze cirkel van eczeem aan te pakken. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, stelt dermatoloog DirkJan Hijnen. Om te beginnen met het wasritueel: badder je kind niet te vaak, niet te lang, niet te warm én met weinig zeep. Hijnen: ‘Een kind hoeft echt niet elke dag in bad. Zeker een kind met eczeem niet. De natuurlijke vetten, en daarmee de natuurlijke barrière, lost dan op. Vermijdt daarnaast natte doekjes, deze zitten vol conserveringsmiddelen en die kunnen allergie in de hand werken.’

    Lees ook: Baby in bad doen in 10 stappen

  2. Smeren maar!

    Zelfs als je je kind minimaal baddert, kan het contact met water de huidbarrière beschadigen en een droge huid en eczeem veroorzaken. Stap twee in de strijd tegen eczeem en een droge huid is daarom smeren. Ga voor producten die uitdroging voorkomen en verhelpen. Ook als je kind nog geen eczeem heeft, maar hier wel gevoelig voor is. Bijvoorbeeld omdat één van de ouders het heeft. Als je goed smeert en de huid van je kind verzorgt, vermindert de kans dat eczeem zich ontwikkelt.

    Om droge huid en eczeemplekken te behandelen geldt volgens Hijnen de regel: ‘the fatter, the better’. Oftewel: de huid goed invetten. Omdat het niet prettig is om pure vaseline op de huid te smeren, kun je beter gaan voor een ander product. Iets dat goed smeert, geen nare geur heeft en wat fijn aanvoelt voor je kind. Door de huid met de juiste producten te behandelen, neemt de jeuk en de ontsteking af.

Heeft jouw kind last van eczeem of een droge huid?

Probeer dan eens de Lipikar-lijn van La Roche-Posay. Deze dermatologische lichaamsverzorgings- en reinigingsproducten verzachten de huid, verminderen jeuk en helpen de huidbarrière en het bacterieel evenwicht van de huid te herstellen. De Lipikar-producten zijn geschikt voor de zeer gevoelige huid en zelfs al voor baby’s vanaf de eerste dag na de geboorte te gebruiken.

Reiniging en verzorging bij eczeem

Voor een zachte reiniging van een huid met eczeem of een (zeer) droge huid is er een gel-crème voor onder de douche of in bad: Lipikar Syndet AP+ van La Roche-Posay.

Na het douchen of badderen kan je je kind (of jezelf) insmeren met de Lipikar Baume AP+ van La Roche-Posay. Deze verzacht onmiddellijk een huid met eczeem of een (zeer) droge huid. Bij dagelijks gebruik wordt de periode tussen opstoten van extreme droogheid of eczeemplekjes verlengd.

Rustige nachten en betere dagen

Door de huid van je kind goed te verzorgen, heeft je kind minder last van zijn eczeem of droge huid. Zo komt hij én de rest van het gezin eindelijk weer aan slapen toe. Dat betekent dus rustige nachten en een goede sfeer in huis. Benieuwd naar de ervaring van anderen? Ontdek hier wat ouders van de Lipikar-producten van La Roche-Posay vinden!