Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8x speelgoedklassiekers die nooit ouderwets worden

Je zou er bijna heimwee naar je eigen kindertijd van krijgen: al dat leuke speelgoed van vroeger. Van de doktersset tot de telefoon met het vrolijke gezicht en het trektouw. Grote kans dat je met veel van deze items hebt gespeeld. Mocht je ze nog op zolder hebben liggen, haal ze vooral tevoorschijn want je kind zal er ook graag mee spelen. Zijn ze verdwenen? Gelukkig zijn de huidige versies minstens zo leuk.

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

1. Snoopy

Je hebt misschien nog foto’s van toen je met dit houten huisdier rondliep. Dankzij de hobbelige wieltjes en de flapperende oren was het net alsof je een echte hond had. Mocht je hem niet meer terug kunnen vinden tussen het oude speelgoed, dan is er gelukkig een nieuwe variant. Waar je kind minstens zoveel lol mee zal hebben, want Snoopy kan zelfs het B-I-N-G-O-liedje blaffen.

2. Tring! Tring!

Toen (bijna) niemand nog een mobieltje had, stond deze vrolijke telefoon al naast je kinderstoel. Met behulp van de old school draaischijf belde je iedereen die je kende: opa, oma, je vader, moeder, de oppas. Wedden dat je kind ook eindeloos kan spelen met deze telefoon? De geluidjes, zijn lieve gezichtje en het trektouw maken hem een stuk leuker dan zijn moderne opvolgers. Bovendien oefent je kind zo spelenderwijs met taal, stimuleert het bij kruipen of lopen en geeft het een boost aan zijn fantasie.

3. Stapelen maar

Wie heeft er vroeger niet met deze piramide van gekleurde ringen gespeeld? Misschien dat die van jou nog op zolder lag en anders kun je je kind gelukkig een nieuwe geven, want deze ‘gouwe ouwe’ zit nog altijd in de collectie. Niet alleen leuk om te doen, maar je kind leert spelenderwijs ook over oorzaak en gevolg en traint met de ringen zijn fijne motoriek.

4. Doktertje spelen

‘Jij was ziek, en ik was de dokter.’ Hoe vaak zal je dat niet gezegd hebben? En reken maar dat je kind en zijn vriendjes ook uren plezier zullen hebben tijdens het spelen van dit rollenspel met spuit en bloeddrukmeter. Mooi meegenomen: het stimuleert samenwerken en ontwikkelt de fantasie.

5. Vormendoos

Je kunt het je waarschijnlijk niet meer herinneren, maar ooit was het een hele klus om de juiste vorm door het juiste gaatje te duwen. Nog steeds is zo’n blokkendoos dé manier om kennis te maken met vormen en kleuren. Je kind speelt waarschijnlijk net zo lief met jouw oude vormendoos, maar mocht je die niet meer kunnen vinden: hij is gelukkig nog steeds te koop.

6. Kassa!

Deze kassa is ook zo’n klassieker. Wie speelde er vroeger geen winkeltje met z’n vrienden? Over een paar jaar is hij misschien veranderd in een pinautomaat, maar deze kassa met rollende munten is nu nog een groot succes. Extra leuk: bewaar lege verpakkingen van melk, koekjes en andere voedingsmiddelen. Zo heeft je kind items om in zijn winkel te verkopen en af te rekenen. Het spelen met de kassa stimuleert fantasievol spelen en je kind oefent met het herkennen van vormen en kleuren.


7. Muziek maken

Was dit ook jouw eerste muziekinstrument? Van ongecontroleerd rammen om er maar geluid uit te krijgen, tot de eerste tonen van Vader Jacob toen je wat ouder was. Deze xylofoon is een tijdloze topper waar ook je kind met veel plezier op los zal gaan. (Al zet je hem nu af en toe ook even misschien weg als je kind in een wat ‘muzikalere’ bui is dan jij.) De xylofoon stimuleert de muzikaliteit en laat je kind oefenen met het herkennen van kleuren.

8. Op de thee

Met mooi weer mocht je buiten ‘echte’ thee schenken uit deze gezellige theepot. En binnen deed je gewoon net alsof. Poppen en knuffels in de buurt? Die kregen allemaal een kopje. Als je setje nog compleet is, heb je geluk. Is jouw theesetje verdwenen? De nieuwste theeset van Fisher-Price is alleen maar nóg leuker geworden met z’n lieve gezichtjes en de gebakjes. Leerzaam is hij nog trouwens nog steeds: het helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek en het leren herkennen van vormen.