Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe strips je kind beter leren lezen

Het lijkt misschien makkelijk en alleen maar voor de lol, maar strips lezen helpt kinderen bij het ontwikkelen van hun taal- en leesvaardigheid. Reden genoeg dus om ze lekker op de bank te laten hangen met een stripverhaal.

Ouders van Nu in samenwerking met Bruna
 1. Het leesplezier

  Om goed te leren lezen moet je kind flink wat pagina’s langs hebben zien komen. Veel lezen is namelijk belangrijker dan wat hij precies leest. Daarom zijn strips zo goed voor de leesontwikkeling. De meeste kinderen zijn er dol op en lezen het voor hun plezier. Een perfecte manier om kilometers te maken dus!

 2. De woordenschat vergroot

  In strips worden soms moeilijke woorden gebruikt. Woorden die het AVI-niveau van veel kinderen overstijgen. Maar omdat de context heel duidelijk is dankzij de ondersteunende plaatjes, kunnen ze de betekenis goed achterhalen. Omdat ze graag willen weten hoe het met hun stripheld afloopt, spoort dit kinderen aan om uit te zoeken wat er precies staat. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen vijf keer meer woorden leren van een stripboek, dan van een gesprek met een volwassene.

 3. Helpt bij verhaalbegrip

  In een stripverhaal zit een duidelijke verhaallijn. Die is voorspelbaar en heeft een duidelijke oorzaak, gevolg, probleem en oplossing. Dit helpt kinderen het verhaal goed te begrijpen. Als er een sprong in de tijd wordt gemaakt, staat dit in een blokje: ‘een week later…’. In boeken komen sprongen in de tijd ook vaak voor en zo herkennen ze deze verhaalstructuur.

 4. Bevordert de algemene kennis

  In strips worden allerlei thema’s gebruikt. Verhalen over de prehistorie, de tijd van de Romeinen, over televisie maken, brandweerman zijn, over verschillende landen en steden. Zo leren ze al lezend een heleboel. En omdat ze het leuk vinden blijft al die kennis goed hangen.

 5. Helpt observeren

  In een strip moet je informatie uit allerlei verschillende bronnen halen. De plaatjes, de tekstbalkjes, de tekstballonnetjes. Alles samen vertelt het verhaal en maakt het goed te begrijpen. Heel fijn voor kinderen voor wie lezen een opgave is of voor beelddenkers.

De keuze is reuze

Strips zijn er in alle soorten en maten. Lange verhalen met mooie avonturen of korte strips met veel humor. Laat je kind kiezen wat hij het allerleukst vindt en laat hem lekker die strips verslinden. Ook leuk om te geven als cadeau voor Sinterklaas.

De leukste sinterklaascadeaus bij Bruna

Hét adres voor de leukste stripboeken is natuurlijk Bruna, maar wist je dat Bruna nog veel meer leuke producten verkoopt die geschikt zijn als (schoen)cadeau voor Sinterklaas? Denk aan LEGO Duplo, knutselmateriaal, spelletjes en natuurlijk heel veel leuke boeken. En wat dacht je van het Donald Duck Winterboek of Fisher Price stapelbekers? Bekijk hier de folder met de leukste sinterklaascadeaus.

 

 

 

Commercieel – Gazelle – Offer

Gazelle Makki

Gazelle Makki

Elektrische bakfiets voor de hele familie
Plan je proefrit