Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
houten speelgoed veilig

Hoe veilig is houten speelgoed?

Spelen kinderen er graag mee? Check! Staat het ook nog eens mooi in huis? Vink! Maar wist je dat houten speelgoed (net als plastic speelgoed) chemische stoffen kan bevatten? Wij zetten op een rij waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je kind veilig met houten speelgoed kan spelen.

Ouders van Nu samen met Waarzitwatin

Natuurlijk maar bewerkt

Hout is een natuurlijk product, maar houten speelgoed wordt vaak bewerkt. Bijvoorbeeld met een verflaag of met lijm. Houten speelgoed is gewoon veilig te gebruiken, maar het bevat niet altijd minder chemische stoffen dan plastic speelgoed. Daarom is het goed om te weten waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je kind veilig met houten speelgoed kan spelen.

Dit zit er (mogelijk) in

De chemische stoffen die voorkomen op houten speelgoed zitten bijvoorbeeld in de verflaag. De kleur- en hulpstoffen in de verf kunnen (zware) metalen bevatten. Ook kan de chemische stof formaldehyde in houten speelgoed zitten waarvan onderdelen aan elkaar zijn gelijmd of in houten speelgoed dat gemaakt is van triplex of multiplex plankjes.

Hoe veilig zijn chemische stoffen?

Met speelgoed dat aan de wettelijke eisen voldoet kunnen kinderen veilig spelen, ook als er zware metalen of formaldehyde in zit. Daarvan mogen maar hele kleine hoeveelheden vrijkomen. Dus zelfs als een kind bijvoorbeeld kleine stukjes verf binnenkrijgt als hij sabbelt op z’n speelgoed, is dit niet schadelijk voor zijn gezondheid. Ook spelen met speelgoed van verlijmd hout levert geen gevaar op, als het speelgoed aan de wettelijke eisen voldoet.

De CE-markering die op veel producten te vinden is geeft aan dat het product voldoet aan de Europese regelgeving. Houten speelgoed dat niet uit Europa besteld wordt, voldoet mogelijk niet aan de Europese wetgeving. Daar geldt andere wetgeving als het gaat om chemische stoffen.

Veilig sabbelen en knabbelen

Vooral bij kinderen ónder de 3 jaar is het belangrijk om te letten op de leeftijdsgrens die op de verpakking staat aangegeven. Baby’s kunnen alleen veilig spelen met hun houten speelgoed als er op staat dat het geschikt is voor kinderen onder de 3 jaar. Bij dit speelgoed gelden namelijk andere eisen voor chemische stoffen omdat baby’s speelgoed in hun mond stoppen. Dit geldt overigens niet alleen voor houten speelgoed, maar ook voor al het andere babyspeelgoed.

Decoratie of speelgoed?

Houten decoratie, zoals een vrolijk houten treintje, hoeft niet altijd onder speelgoed te vallen. Wanneer houten decoratie onder speelgoed valt, moet er op de verpakking altijd een CE-markering staan. Als iets geen speelgoed is, alleen decoratie, is het niet bedoeld om als speelgoed aan je kind te geven. Houten decoratie valt niet onder de strenge veiligheidseisen van speelgoed, maar onder de algemene productveiligheidsrichtlijn. Er kunnen dan meer, of andere chemische stoffen aanwezig zijn dan toegestaan volgens de speelgoed richtlijn. Zet decoratie dus veilig op een plank, buiten bereik van je kind.

Video: Waarzitwatin.nl