Hoera, een baby op komst. Maar hoe gaan jullie het eigenlijk regelen?

Als er een baby op komst is, zit je zeker niet stil. Je hoeft dan misschien nog niet te voeden en luiers te verschonen, maar moet al wel een hoop zaken regelen. Zoals een naam kiezen (leuk!), opvang regelen, de babykamer inrichten én nadenken hoe de verdeling tussen werk en gezin wordt. Want nu komt dé grote vraag: zijn jullie er al uit?

Ouders van Nu samen met ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid

Ga jij minder werken? Je partner? Of gaan jullie de zorg echt 50/50 verdelen en leveren jullie beide een of meerdere werkdagen in? Met een baby op komst ontkom je er niet aan om samen na te denken over de verdeling tussen werk en gezin. Deze tips kunnen hierbij helpen om er samen uit te komen.

1. Maak tijd

Een goed gesprek over de rolverdeling komt niet vanzelf op gang. Daar moet je tijd voor maken. Kies samen met je partner een moment om er met elkaar over in gesprek te gaan.

2. Stel vragen

Als jij je verhaal hebt gedaan, is het tijd voor de ander. Stel je partner vragen. Bijvoorbeeld wat verwacht jij van het ouderschap? Wil je meer of minder gaan werken? En wie brengt en haalt de baby als hij naar de opvang gaat?

3. Bedenk vooraf wat je wil

Probeer vooraf te bepalen hoe jij de rolverdeling het liefst zou zien. Wil je dat jouw partner meer of minder gaat werken? Of wil je zelf juist meer of minder gaan werken?

4. Luister naar elkaar

Dat is misschien wel de belangrijkste tip. Luister net zo aandachtig naar je partner als je zou willen dat hij/zij bij jou deed. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als je maar begrip voor elkaar hebt.

Video: Zijn jullie er al uit?

5. Kom er samen uit

Misschien zijn jullie er na één gesprek al wel uit. Fijn! Maar als dat niet zo is, neem dan rustig de tijd. Want de keuze heeft gevolgen voor hoe jullie de komende jaren de taken rondom werk en gezin verdelen. Je hoeft deze belangrijkste keuzes niet in één dag te maken. Blijf met elkaar praten en zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei achter staan.