
Hoofdluis? Zo komt je kind er zo snel mogelijk weer vanaf
Ojee, het is weer zover: luizenalarm op school of de crèche en een krabbend kind. Hartstikke vervelend, maar gelukkig zijn luizen goed en snel te behandelen. Niet alleen fijn voor je kind, ook voor anderen. Want als je niets doet, verspreiden die kleine, jeukende beestjes zich razend snel.
Goede kam
Luizen gespot? Kam het haar van je kind dan gedurende twee weken dagelijks. Het verwijderen van de eitjes van de hoofdluis (neten) is nog best een klus, omdat deze met een sterke lijmstof aan de haren vastgekleefd zitten. Met een netenkam (met metalen tanden) kun je de neten en de hoofdluizen uit de haren kammen. Een luizenkam met plastic tanden is alleen geschikt voor het controleren van luizen. Wel kun je ’twee-in-een’ kammen kopen, met zowel een metalen kant als plastic tanden
Aandachtsgebieden
Besteed extra aandacht aan de pony, het haar achter de oren, in de nek en op de kruin. Als er luizen zitten, zie je kleine grijsblauwe of roodbruine gekleurde spikkels uit het haar vallen wanneer je kamt. Doe dit altijd met een witte handdoek/wasbak onder het haar, zodat je ze goed ziet. Meer kamtips? Check dit instructiefilmpje.
Voor de hele familie
Zijn er meerdere gezinsleden besmet? Dan is de 2-in-1 shampoo van Prioderm een aanrader. Je bent dan ook meteen voor 3 dagen beschermd tegen een nieuwe besmetting. Wel zo fijn.
Niet resistent
In Nederland zijn hoofdluismiddelen op basis van dimeticon, malathion, permetrine en oligodeceenolie verkrijgbaar. Middelen op basis van dimeticon hebben de voorkeur, omdat deze middelen geen insecticiden bevatten en er geen resistentie kan ontstaan tegen deze middelen.
Vaker last?
Kom je maar niet van die jeukende beestjes en piepkleine neten af? Probeer dan Prioderm Malathion Lotion. Dit middel heeft een inwerktijd van 12 uur. Het bestrijdt hoofdluis zeer effectief.
Luizen gespot?
Maak daar dan altijd melding van. Op school, bij de ouders van vriendjes of vriendinnetjes, maar ook via Luizenradar.nl. Zij laten dan aan anderen weten dat er in jullie postcodegebied luizen zijn gesignaleerd. Zo besmet je kind minder snel anderen.
Haren vast
Hoofdluizen lopen over van hoofd naar hoofd via de haren. Daarom is het slim om (lang) haar vast te binden in een staart of vlecht.
(On)nodig?
Zodra er één luis gesignaleerd is, ben je al snel geneigd om heel het huis op z’n kop te zetten. Jassen in luizenzakken, al het beddengoed en knuffels op negentig graden in de wastrommel. Volgens de laatste richtlijnen van het RIVM is dit niet nodig, omdat verspreiding van hoofdluis voornamelijk van hoofd op hoofd gaat. Toch blijven veel scholen gebruik maken van ‘oude’ maatregelen, zoals luizenzakken waar kinderen hun jassen in kunnen stoppen. Beter het zekere voor het onzekere.