Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hormonen: wat gebeurt er met je huid tijdens een zwangerschap?

Oké, die mooie ‘pregnancy glow’ is mooi meegenomen als je zwanger bent, maar de zwangerschapshormonen zorgen ook voor minder leuke veranderingen als het om je huid gaat, zoals pigmentvlekken en puistjes.

Zwangerschapshormonen

Zwangerschapshormonen zorgen dat je lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, dat je baby goed kan groeien én dat de bevalling inzet. Maar daarnaast kunnen ze ook klachten veroorzaken, zoals misselijkheid, moodswings, pijnlijke borsten, opgezwollen enkels en huidproblemen. Let wel: iedereen reageert anders op die hormonale veranderingen. Dat geldt ook voor je huid. Geruststellende gedachte: vrijwel de meeste huidveranderingen zijn van tijdelijke aard.

Puistjes

De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat er vooral in de eerste drie maanden meer of juist minder talg wordt aangemaakt. Veel vrouwen ervaren dat hun huid minder onzuiverheden vertoont en rustiger wordt maar als je pech hebt, krijg je net als in de puberteit weer puistjes. Heb jij last van pukkeltjes reinig je huid dan goed en probeer er vanaf te blijven om littekens te voorkomen. Ontstaat er toch een littekentje verzorg de huid dan met een littekencrème.

Blozende wangen

Zegt iedereen: wat zie je er stralend uit? Dat klopt, want je huid ziet er zo gezond en blozend uit doordat de doorbloeding in de huid toeneemt. Vandaar de zogeheten ‘pregnancy glow’.

Verwijde bloedvaatjes

Tijdens de zwangerschap verwijden de bloedvaten in je lichaam en stroomt er meer bloed naar je huid. Hierdoor kunnen rode verwijde bloedvaatjes in je gezicht zichtbaar worden. Deze zien eruit als een soort rode ‘spinnenwebjes’. Heb je al verwijde bloedvaatjes, dan kunnen die tijdens de zwangerschap meer zichtbaar worden.

Moedervlekken

Moedervlekken, sproeten en pigmentvlekken kunnen donkerder en groter worden tijdens de zwangerschap. Dit komt door de hormonen oestrogeen en progesteron die ervoor zorgen dat je huid meer pigment aanmaakt. Ook kun je tijdens de zwangerschap nieuwe moedervlekken krijgen.

Zwangerschapsmasker

Door toename van hormonen kun je ook last krijgen van pigmentvlekken in het gezicht: een zwangerschapsmasker. Blijf daarom zo veel mogelijk uit de zon en bescherm je gezicht met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Meestal verdwijnen de pigmentvlekken een aantal maanden na de bevalling vanzelf.

Huidskleur donkerder

Tijdens je zwangerschap kun je sneller bruin worden. Ook op je buik kan extra pigment verschijnen in de vorm van een streep die van je navel naar beneden loopt. Deze zwangerschapsstreep wordt ook wel linea nigra genoemd. Na je zwangerschap vervaagt de streep geleidelijk. Hoelang het duurt voordat hij helemaal verdwenen is, verschilt per vrouw.

Kim van ALBOE.nl test VSM Derma Calendulan littekencrème

Kim is blogger van het populaire blog ALBOE.nl, het online platform over het échte leven als mama. Voor VSM reviewt ze de komende tijd een aantal producten, waaronder VSM Derma Calendulan littekencrème. Wat vindt ze van dit product?