Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Huilt een baby? Zo kom je erachter wat er aan de hand is

‘Waarom huilt hij nou toch?’ Het is dé vraag die elke ouder van een baby zichzelf weleens stelt. Want o wat is het vaak gissen wat er is. Hier de belangrijkste redenen dat baby’s huilen en hoe je kunt ontcijferen wat er aan de hand is.

Ouders van Nu samen met Mead Johnson Nutrition

Laten we vooropstellen: het is volkomen normaal dat een baby af en toe huilt. Huilen is voor baby’s een uitlaatklep én communicatiemiddel: praten kunnen ze immers nog niet. Door te huilen laat een baby weten dat hij iets van je wil of ergens last van heeft. Maar hoe weet je nou wat er aan de hand is? Hier de meest voorkomende oorzaken dat baby’s huilen en hoe je erachter komt wat er aan de hand is.

 1. Ik heb honger

  Huilt een baby met lange uithalen en klinkt het als ‘neh’, dan heeft hij volgens de Dunstan Babytaal methode honger. Hierbij tuit hij meestal ook zijn lippen, sabbelt hij op zijn handjes of maakt hij smakgeluidjes. Als de zuigreflex geactiveerd wordt, beweegt een baby zijn tong naar zijn gehemelte om vervolgens bij het huilen zijn tong naar beneden te brengen.

 2. Ik heb een vieze luier

  Een vieze luier: sommige baby’s laten het meteen weten. Een baby maakt dan waarschijnlijk het geluid ‘heh’ als hij huilt. Het klinkt bijna hetzelfde als ‘neh’ dat aangeeft dat een baby honger heeft. Om het geluid te onderscheiden, let je op de ‘h’ klank die met de adem wordt uitgesproken, net als het woord hijgen.

 3. Ik ben moe

  Hoe onlogisch het ook mag klinken: als een baby heel moe is, valt hij juist minder snel in slaap. Let daarom goed op zijn lichaamstaal: wrijft hij in zijn oogjes, grijpt hij naar zijn oortjes, krijgt hij rode oogjes en wenkbrauwen en kijkt hij weg? Tijd om te gaan slapen. Ben je net iets te laat en gaat hij uit vermoeidheid huilen, je herkent dit huiltje aan het geluid ‘auw’, de zeurderige toon en de vorm van het mondje. Die wordt ovaal door de gaapreflex.

 4. Ik heb krampjes

  Huilt een baby met een dringend geluid dat uit de buik komt en dat klinkt het als ‘eairh’? Balt hij tegelijkertijd zijn handjes tot een vuist, trappelt hij met zijn beentjes en loopt hij rood aan? Dan heeft hij waarschijnlijk last van darmkrampjes. Deze krampjes gaan vanzelf weer over, maar zijn wel erg vervelend voor een baby.

  Darmkrampjes treden meestal een halfuur na de voeding op. Dit komt omdat het verteringssysteem van je baby nog niet helemaal volgroeid is, waardoor zijn voedsel niet volledig wordt verteerd. Dit veroorzaakt gasvorming en kramp. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als een baby drie tot vier maanden oud is.

  Als een baby veel last heeft van krampjes, kun je ook de huisarts raadplegen. Deze kan ProCare Affinity voorschrijven.

 5. Ik moet een boertje laten

  Huilen na de voeding hoeft niet per se te betekenen dat hij last heeft van darmkrampjes. Het kan ook zijn dat er een boertje dwarszit waar hij last van heeft. Voor de zekerheid even laten boeren dus.

 6. Ik wil liefde een aandacht

  Als een baby huilt hoeft hij niet per se ergens last van te hebben. Hij kan ook huilen omdat hij even lekker dicht bij jou wil zijn. Is hij stil als je hem oppakt en knuffelt, dan weet je dat dat het dus was.

 7. Mijn tandjes komen door

  Huilt je baby en is hij daarbij hangerig, heeft hij minder eetlust, diarree, kwijlt hij erop los en/of heeft hij luieruitslag? De kans is groot dat zijn tanden door beginnen te komen. Meestal is dit zo rond de zes maanden, maar eerder of later kan ook.

 8. Ik heb het koud of warm

  Een baby kan ook huilen omdat hij het te warm of te koud heeft. Jonge baby’s kunnen namelijk nog niet goed hun eigen temperatuur reguleren. Je kunt aan het voorhoofd voelen of hij het te warm heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of een baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam. Een zwetende baby heeft het absoluut te warm. Twijfel je dan kun je met een thermometer zijn temperatuur meten: tussen de 36,5°C en 37,5°C is goed.

 9. Ik word ziek

  Een baby die ziek is of wordt, kan huilerig dan normaal zijn. Vermoed je dat dit de oorzaak is van het gehuil? Pak ook dan de thermometer erbij om te checken wat zijn temperatuur is.

 10. Mijn sok zit te strak

  Zit zijn romper niet lekker of een sokje te strak? Of zit er iets in het oog van een baby? Ook bij ongemak huilt een baby. Zoek dus naar dit soort oorzaken als je geen andere reden vindt voor het huilen.

De beste voeding is borstvoeding.