IJzertekort en zwangerschap: hoe zit dat?

IJzertekort is een van de ‘kwaaltjes’ waarmee je te maken kunt krijgen als je zwanger bent. Hoe ontstaat ijzertekort, hoe weet je of je er last van hebt en – heel belangrijk – hoe kom je er vanaf?

Ouders van Nu samen met Amophar

Extra ijzer graag!

Tijdens de zwangerschap heb je extra ijzer nodig. Dit komt omdat je lichaam extra bloed aanmaakt voor de baarmoeder, placenta en de baby. En voor aanmaak van bloed is het mineraal ijzer nodig. Dat is onder andere belangrijk voor de opbouw van hemoglobine (Hb), een onderdeel van de rode bloedcellen dat zuurstof door ons lichaam vervoert.

Moe, hoofdpijn, duizelig of…

Deze symptomen klinken als gewone zwangerschapsklachten, maar kunnen ook optreden als je last hebt van bloedarmoede, als een gevolg van een tekort aan ijzer. Heb je deze klachten, vertel dit altijd aan je verloskundige. Tijdens de controles bij de verloskundig word je hemoglobinegehalte overigens goed in de gaten gehouden.

Bloedarmoede als gevolg

Bloedarmoede kán dus een gevolg zijn van ijzertekort, maar het hoeft niet. Voor de aanmaak van hemoglobine is vooral ijzer nodig, maar ook foliumzuur en vitamine B12. Door een gebrek aan één van deze twee, kun je ook last krijgen van bloedarmoede.

Voorkomen beter dan genezen

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe genoeg ijzer binnen om voldoende hemoglobine aan te maken. Tip: vitamine C stimuleert de ijzeropname. Drink daarom regelmatig een glas sinaasappelsap bij het eten. Thee, koffie en zuivel remmen juist de opname van ijzer. Producten waar veel ijzer in zit zijn onder andere: vlees, vis, spinazie, kip, eieren, volkorenproducten, noten, appelstroop en peulvruchten.

Speciale supplementen

Lukt het niet om met ijzerrijke voeding je ijzergehalte op peil te krijgen? Dan kan een ijzersupplement dé oplossing zijn. Zoals die van Active Iron. In tegenstelling tot andere ijzertabletten krijg je van de ijzersupplementen van Active Iron geen last van bijwerkingen zoals misselijkheid of diarree.