Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Ik heb te weinig melk voor mijn baby' - Feit of fabel?

Wel of geen borstvoeding geven, die keuze is natuurlijk helemaal aan jou. Aan informatie erover in ieder geval geen gebrek. Toch zijn er nogal wat fabels rondom borstvoeding. Zo denken veel moeders dat ze te weinig moedermelk hebben, omdat hun baby wat vaker wil drinken of misschien wat onrustig is.

Ouders van Nu samen met Medela

Onzekerheden

Drinkt hij wel goed? Krijgt hij niet te weinig melk binnen? Of juist te veel? Als je borstvoeding geeft, gaat er van alles door je hoofd. Deze onzekerheid komt natuurlijk vooral doordat je – in tegenstelling tot bij flesvoeding – niet kan zien hoeveel je baby precies drinkt. Daarbij hebben baby’s allemaal een andere voedingsbehoefte, wat het nog lastiger maakt. De ene baby wil de hele dag door aan de borst drinken. Terwijl de ander op min of meer vaste tijden wil drinken. En dan heb je ook nog baby’s die binnen vijf minuten klaar zijn. Vergelijken met andere moeders en baby’s heeft dus geen zin. Lastig!

Vraag en aanbod

Een van de onzekerheden die we direct weg kunnen nemen, is de angst dat je te weinig melk hebt. Zeker als je borsten minder vol voelen, kun je dit denken. Geen paniek. Je borsten maken in principe altijd voldoende melk aan voor je baby. Bij borstvoeding draait het om vraag en aanbod. Hoe meer je baby drinkt, hoe meer melk je borsten aanmaken. Zolang je baby tevreden is, zuigt en slikt tijdens de voeding en – heel belangrijk – groeit en aankomt door jouw melk, is er niets aan de hand. Hij krijgt dan voldoende voeding binnen.

Feitjes over borstvoeding*

  • Jongens drinken gemiddeld 831 ml per dag. Meisjes 755 ml per dag
  • 64% van de baby's drinkt dag en nacht. 36% drinkt alleen overdag
  • 30% van de baby's drinkt altijd uit één borst, 13% altijd uit twee
  • Een gemiddeld borstvoedingssessie verwijdert 67% van de melk uit de borst
  • Gemiddelde duur van een borstvoedingssessie is 12 - 67 minuten

Kleine borsten vs. grote borsten

Een andere fabel is dat vrouwen met kleine borsten niet genoeg melk kunnen aanmaken voor hun baby. Het maakt namelijk niet uit hoe klein of groot je borsten zijn. Alles draait om hoeveel je baby drinkt. Je melkproductie past zich hierop aan. Het is wel zo dat baby’s van moeders met kleinere borsten vaker drinken, omdat de opslagcapaciteit minder is dan wanneer je grotere borsten hebt.

Melkproductie verhogen

Hoewel je borsten in basis dus voldoende melk aanmaken voor je baby, kun je wel zelf je melkproductie verhogen. Een fijne gedacht als je bang bent dat je te weinig melk hebt. Je baby vaker de borst geven is de eerste optie. Dus niet op vaste tijden, maar op verzoek. Doordat er meer vraag is, gaan je borsten meer melk produceren. Nog een truc: dubbelzijdig kolven. Hiermee kun je de melkproductie met zo’n 18 procent verhogen. Zorg daarnaast goed voor jezelf. Voorkom stress, slaap voldoende, eet gezond en drink veel water. Wil je meer tips hoe je melkproductie te verhogen? Lees er dan meer over op de borstvoedingmetmedela.nl

* De baby‘s die binnen dit onderzoek van Medela zijn beoordeeld, waren gezonde á terme baby‘s tussen 1 en 6 maanden oud. Zij kregen uitsluitend borstvoeding op verzoek en groeiden volgens de WHO-groeicurven. De volgende informatie is niet van toepassing gedurende de eerste 4 weken na de geboorte.