'Ik sta er nu vaak bij stil dat je er opeens niet meer kan zijn'

Zijn je ouders in goede gezondheid, dan sta je er niet bij stil dat het zomaar voorbij kan zijn. Tot er iets gebeurt… Astrid, moeder van twee jongens van vier en één, kan erover mee praten. Haar vader overleefde op het nippertje een hartstilstand, dankzij Astrid, omstanders én een AED die gelukkig in de buurt was. ‘Ik ben zo blij dat hij er nog is en de verjaardagen van mijn kinderen mee kan maken.’

Ouders van Nu samen met VriendenLoterij

‘Mijn vader is bij ons aan het klussen. Toevallig ben ik die dag ook thuis. Aan het einde van de ochtend krijg ik trek. Ik loop naar de schuur om te vragen of mijn vader ook iets wil eten of drinken. Als ik me omdraai en weer weg wil lopen, zakt mijn vader ineens in elkaar. Bewusteloos. Slap. Hij reageert nergens meer op en is naar adem aan het happen. Ik zie meteen dat het foute boel is.

AED uit een bouwkeet

Vlakbij ons huis zijn bouwvakkers aan het werk. Ik roep hen er in paniek bij. Een van de mannen belt direct 112. Intussen zie ik mijn vader paars worden. De centralist van 112 stelt allemaal vragen en zegt dat er gereanimeerd moet worden. Een van de bouwvakkers gaat meteen op zoek naar hulp. Toevallig vindt hij een bedrijfshulpverlener die direct ziet dat het om een hartstilstand gaat. Onmiddellijk begint hij met reanimeren. Ondertussen haalt de opzichter van het bouwbedrijf snel een AED uit de bouwkeet waarmee mijn vader twee keer een schok krijgt.

Hulp binnen 6 minuten

Bij een hartstilstand telt elke seconde. Sterker nog: binnen 6 minuten moet er gestart worden met reanimatie en een AED worden ingezet, want dan is de overlevingskans het grootst. De ambulance is er gemiddeld binnen 8 á 10 minuten. Een AED in de buurt is dan essentieel. Die 24/7 bereikbaar is én die via 112 gekoppeld is aan oproepsysteem HartslagNu. Waarmee burgerhulpverleners opgeroepen worden om te komen reanimeren. Dus we moeten samen in actie komen.

Hulpdiensten snel ter plaatse

Gelukkig zijn de ambulance, politie en brandweer er al binnen vijf minuten. Mijn vader wordt uit de schuur gehaald en op het terras gereanimeerd door professionele hulpverleners. Ondertussen ontfermt een politieagent zich over mij. Als ik hoor dat mijn vader naar het ziekenhuis gaat, bel ik mijn moeder. Dan ga ik mee in de tweede ambulance naar het Erasmus MC, waar mijn man en moeder samen naartoe zullen komen.

Disruptie kransslagaders

Wat later in het ziekenhuis blijkt mijn vader een disruptie van een van de kransslagaders te hebben gehad. Hij is inmiddels weer bij kennis, zegt een paar woorden en geeft me een knipoog. Van die eerste acht uur na zijn hartstilstand weet hij zich niets meer te herinneren. ‘s Avonds wordt hij naar een ander ziekenhuis gebracht en twee weken later wordt hij geopereerd.

‘Het kan zo voorbij zijn’

Gelukkig gaat het inmiddels weer goed met mijn vader. Maar ik sta er sindsdien wel vaak bij stil dat je er opeens niet meer kan zijn. Hoe gezond je ook lijkt te zijn. En speciale dagen, zoals de verjaardagen van mijn kinderen, hebben door de ingrijpende gebeurtenis met mijn vader een extra lading gekregen. Ik ben zo blij dat hij er nog is en dit soort momenten mee kan maken.’

ACTIE! Er zijn nog 5.000 AED's nodig

Om iedereen binnen 6 minuten hulp te bieden, zijn er nog 5.000 AED’s nodig die 24 uur per dag beschikbaar zijn en die via 112 gekoppeld zijn aan het oproepsysteem HartslagNu. De VriendenLoterij en de Hartstichting komen hiervoor samen in actie. Met de opbrengst van de VriendenLoterij PrijzenBingo kan de Hartstichting ervoor zorgen dat er in heel Nederland binnen 6 minuten hulp geboden kan worden bij een hartstilstand. De VriendenLoterij PrijzenBingo loopt van 10 februari tot en met 29 maart 2020. Word je dan lid van de VriendenLoterij dan gaat minimaal 40% van de opbrengst van het lot naar de Hartstichting. Een lot kost € 14, er zijn veertien trekkingen per jaar. Je maakt dan ook meteen, net als alle andere deelnemers, kans op mooie (geld)prijzen. Je hart is goud waard, je deelname ook.

*18+ speel bewust