
8x interessante weetjes over darmkrampen bij je baby
Elke baby krijgt er in meer of mindere mate last van: darmkrampjes. Een onschuldig kwaaltje, maar allesbehalve prettig. Voor je baby, maar ook niet voor jou. Een ontroostbare baby kan je behoorlijk tot wanhoop drijven. Daarom fijn te weten wat je kunt doen om je baby door deze fase te loodsen.
-
Piek rond de zes weken
Darmkrampjes ontstaan vaak tussen de tweede en de derde week, met een piek rond de zes weken. Als je baby drie tot vier maanden is gaat het al beter. En met zes maanden is het meestal helemaal voorbij.
-
Dé oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je baby krampjes kan krijgen. Het kan komen doordat zijn maagstelsel nog niet volgroeid is, waardoor het voedsel niet volledig wordt verteerd. Dit zorgt voor gasvorming en kramp. Het kan ook komen door het inslikken van lucht tijdens het drinken of omdat je over bent gestapt op andere voeding.
-
Zo herken je darmkrampjes
Hard en doordringend huilen, rood aangelopen gezicht, gebalde vuisten, trappelen en optrekken van de benen, winderigheid en overstrekken: het zijn de meest voorkomende symptomen bij darmkrampjes. Ook is een baby vaak onrustig en heeft hij een gespannen buik.
-
Altijd even boeren
Lucht in de maag hebben kan pijnlijk zijn voor je baby en het kan bovendien krampjes veroorzaken. Ook geeft het een vol gevoel, waardoor je baby niet meer wil drinken. Daarom is het belangrijk om je baby altijd te laten boeren na een voeding.
-
Rustig drinken
Bij flesvoeding is het belangrijk om je baby rustig zijn fles leeg te laten drinken. Het is normaal dat hij zo’n twintig minuten doet over een fles. Las eventueel wat pauzes in. Zorg ook dat het gat in de speen de juiste maat heeft. Een te groot gat zorgt ervoor dat je baby zich snel verslikt. Bij een te klein gat raakt je baby sneller vermoeid of wordt hij onrustig omdat er te weinig melk uit de fles komt als hij zuigt.
-
Speciale babyfles
Er is een speciale fles die kan helpen bij het verminderen van krampjes, namelijk de S-fles van Difrax. De S-vorm zorgt ervoor dat de speen alleen gevuld is met voeding en niet met lucht. Door het ventiel in de bodem is er een constante luchttoevoer vanuit de achterkant van de fles. Dit voorkomt vermenging van lucht met melk en het ontstaan van lucht en belletjes bij de speen. Ook fijn: het ventiel zorgt ervoor dat de fles niet vacuüm zuigt, zodat je baby rustig door kan drinken.
-
Vette melk
Geef je borstvoeding? Laat je baby altijd de borst goed leegdrinken. Zo krijgt je baby ook de melk binnen die aan het eind uit de borst komt (de achtermelk). Deze melk is vetter dan de melk die eerst uit de borst komt (de voormelk) en blijft iets langer in de maag zitten, voordat het in de darmen terecht komt. Voormelk komt juist snel in de darmen terecht, waardoor de darmen van je baby flink moeten werken.
-
Babymassage
Wat ook helpt bij darmkrampjes: een shantala-babymassage. Dit is een totale lichaamsmassage voor baby’s vanaf zes weken die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging. De massage heeft een positief effect op de bloedsomloop en ademhaling van je baby. Met speciale massagetechnieken stimuleer je meteen de spijsvertering en verminder je darmkrampjes. Ook fijn voor je baby’s buikje: een lauwwarm badje. Dit heeft ook een ontspannend en kalmerend effect.